Arbetsdagar per år 2025

Arbetstimmar per månad

 

Arbetsdagar per år 2025

Vanligtvis refererar man till ett genomsnitt på 160 arbetstimmar per månad eller 250 arbetsdagar per år när man diskuterar arbetsbelastning. Men dessa siffror är inte alltid exakta. För 2025 varierar till exempel antalet arbetstimmar från 144 till 184, med ett genomsnitt på 167 timmar varje månad. Totalt blir det 251 arbetsdagar, vilket lämnar 116 lediga dagar. I den nedanstående tabellen ger vi en detaljerad översikt över antalet arbetsdagar, arbetstimmar, lördagar, söndagar samt andra lediga dagar – som nationella helgdagar, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Om en helgdag infaller på en lördag eller söndag räknas den in under ”Lör & Sön”. Vi baserar dessa beräkningar på en standard åtta timmars arbetsdag. Vilka dagar som betraktas som helgdagar i Sverige definieras av Lag (1989:253) om allmänna helgdagar. De flesta har ledigt följande helgdagar, även om de inträffar på en vanlig arbetsdag: Kolla gärna in vår kalender här till höger som innehåller info som t.ex. namnsdagar och lite historia om vad som hänt just den dagen.
MånadArbetsdagarArbetstimmarLör & SönÖvriga
Januari2217681
Februari2016080
Mars21168100
April2016083
Maj2016092
Juni1814494
Juli2318480
Augusti21168100
September2217680
Oktober2318480
November20160100
December2116882
Total årsarbetstid251200810412
Snitt / Månad20.92167.338.671.00
Kristi Himmelsfärdsdag

Kristi himmelsfärdsdag

Namnet på högtiden är avslöjande. Kristi himmelsfärd infaller den 40:e dagen efter påskdagen. Helgen bygger på måncyklerna likt många andra högtidshelger och infaller därför vid olika datum varje år. Denna dag dekoreras kyrkorna i vitt. På Kristi Himmelsfärd firas det att Jesus lämnade jorden och fördes till himmelen. I Sverige har vi historiskt också kallat högtiden för betessläppningen, då djuren nu fick gå ut på bete. Denna dag har också förknippats med att det är den första sommardagen. Vinterklädsel läggs undan och kvinnor går barrade. Kristi Himmelsfärdsdag har också gått efter namnet metardagen, då det var nu man började med sommarfiske. I folkmun kan man också kalla dagen för “Kristi flygare”.  Kristi Himmelsfärdsdagen infaller alltid på en torsdag. Det har förekommit eldning likt valborg under Kristi Himmelsfärd. Syftet med dessa eldar tror man är att skrämma bort vargar. Eftersom datumet för Kristi Himmelsfärd är föränderligt från år till år och sträcker sig mellan 30 april – 3 juni så kan den infalla på samma dag som första maj eller valborg. Därav ser vi förmodligen att dessa högtider delar vissa traditioner.  Denna dag är historiskt markerad med en stämpel av frihet i Sverige. Något vi har gjort genom tiderna är att ta årets första utflykter tidigt på morgonen, också kallat “gökotta”. Detta för att hälsa samt välkomna vårsolens värme. Gökottan görs den tid på våren då göken börjar gala. I modern tid brukar man brukar oftast gå på picknick och fågelskåda under gökottor. I kyrkliga sammanhang brukar det hållas gudstjänster. Slutligen var Kristi Himmelsfärd också en fri dag i den bemärkelsen att ungdomar nu kunde umgås utan att vaktas lika strängt av sina föräldrar.  Utanför kyrkan och i det moderna samhället firar få Kristi himmelsfärdsdagen av speciell anledning. Det är vanligt att dagen leder till en långhelg då Kristi Himmelsfärd alltid infaller på en torsdag och fredagen då blir en klämdag. Därför tycker nog de flesta att dagen på något sätt är värd att fira.

Långfredagen och Annandag Påsk

Långfredagen

Det som sker under långfredagen är inte ett firande, snarare ett uppmärksammande. Jesu korsfästelse är det som uppmärksammas och denna dag är traditionellt sett grå och sörjande. Symboler för sorg har historiskt kommit fram under långfredagen. Här har vi sett svarta kläder, stängda affärer, undvikt umgänge, väldigt enkel begränsad föda eller till och med fasta. Det var olagligt under en period att ha kul på långfredagen. Dans, krogar, biografer, bingo och fotbollsmatcher var alla förbjudna. Ännu längre tillbaks i historien ser vi också att man har piskat varandra med ris, för att påminna sig om Jesu lidande. I modern tid har det dragits tillbaka på just lidandet. Numera är det tillåtet och lagligt att göra vad man vill på långfredagen, men många håller fast vid att begränsa sig själva. 

I kyrkans uppmärksammande på långfredagen hålls en gudstjänst på morgonen, nära den nionde timmen vilken Jesus dog i. Ingen musik spelas, alla tecken på glädje är borta och psalmer sjungs. Den enda dekorationen är fem röda rosor som klär altaret, vilka är symboler för de sår som Jesus fick då han korsfästes. 

 

Annandag påsk

Detta är dagen då det firas att Jesus visade sig för sina lärjungar, efter att ha dött på korset och kommit tillbaks till livet. Annandag påsk är dagen efter påskdagen. På påskdagen undersöktes Jesus grav och man upptäckte att den var tom. Dagen efter detta började Jesus visa sig för sina lärjungar. Annandag påsk är en dag inom kristendomen som hjälper till att fastställa att det finns ett hopp om ett liv efter döden, tillsammans med gud, eftersom att Jesus visar att döden går att besegra. Annandag påsk är givetvis gladare än långfredagen och denna dag är utan speciella regleringar på glädje. I folkhemmet finns det oftast kvar påsk mat, familj kanske samlas och äter tillsammans på påskafton utan vidare bemärkelse för Jesus och hans lärjungar. 

sv_SESwedish