Arbetsdagar per år 2025

Arbetstimmar per månad

 

Arbetsdagar per år 2025

Vanligtvis refererar man till ett genomsnitt på 160 arbetstimmar per månad eller 250 arbetsdagar per år när man diskuterar arbetsbelastning. Men dessa siffror är inte alltid exakta. För 2025 varierar till exempel antalet arbetstimmar från 144 till 184, med ett genomsnitt på 167 timmar varje månad. Totalt blir det 251 arbetsdagar, vilket lämnar 116 lediga dagar. I den nedanstående tabellen ger vi en detaljerad översikt över antalet arbetsdagar, arbetstimmar, lördagar, söndagar samt andra lediga dagar – som nationella helgdagar, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Om en helgdag infaller på en lördag eller söndag räknas den in under ”Lör & Sön”. Vi baserar dessa beräkningar på en standard åtta timmars arbetsdag. Vilka dagar som betraktas som helgdagar i Sverige definieras av Lag (1989:253) om allmänna helgdagar. De flesta har ledigt följande helgdagar, även om de inträffar på en vanlig arbetsdag: Kolla gärna in vår kalender här till höger som innehåller info som t.ex. namnsdagar och lite historia om vad som hänt just den dagen.
MånadArbetsdagarArbetstimmarLör & SönÖvriga
Januari2217681
Februari2016080
Mars21168100
April2016083
Maj2016092
Juni1814494
Juli2318480
Augusti21168100
September2217680
Oktober2318480
November20160100
December2116882
Total årsarbetstid251200810412
Snitt / Månad20.92167.338.671.00

Midsommarafton

Midsommarafton

Midsommarafton: En viktig tradition i svensk kultur

Midsommarafton är en viktig helg i Sverige och andra nordiska länder, som firas på längsta dagen på året. Det är en tid för glädje, firande och sommarens ankomst. Helgen har sina rötter i hedendomen, då den firades som en högtid till ära för solen. Idag är Midsommarafton en av de mest älskade helgerna i Sverige, och firandet skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Firandet av Midsommarafton genom tiderna: Från hedendom till modern festlighet

Midsommarafton har sitt ursprung i hedendomen, då den firades som en högtid till ära för solen. Helgen var en symbol för att sommaren hade kommit och att värmen och ljuset skulle återvända. Med tiden har firandet av Midsommarafton utvecklats och anpassats till den kristna tron, men många av de traditionella aktiviteterna har bevarats. I moderna Sverige firas Midsommarafton den 20-22 juni varje år, och helgen är en av de mest populära helgerna i landet. Många människor tar ledigt från jobbet och åker hem till sina familjer för att fira tillsammans. Det finns också många offentliga firanden och evenemang som arrangeras, som t.ex. dans runt majstången och picknickar i naturen. Midsommarafton har också blivit en viktig turistattraktion, med många besökare som reser till Sverige för att delta i firandet. Helgen har också blivit en symbol för svensk kultur och tradition världen över.

Så firas Midsommarafton i Sverige: En guide till de traditionella aktiviteterna

Midsommarafton är känd för sina traditionella firanden, som har bevarats genom generationer. En av de mest ikoniska aktiviteterna är dansen runt majstången, där människor sjunger och dansar runt en stång dekorerad med blommor och band. Dansen symboliserar solens väg genom himlen och är en viktig del av firandet. En annan tradition är att plocka blommor och göra kransar att bära på huvudet. Många människor väljer att gå ut i naturen och plocka sina egna blommor, medan andra köper färdigtillverkade kransar. Det finns också en mängd traditionella rätter som äts under Midsommarafton, såsom sill och smörgåsbord. Sill är en typ av inlagd fisk som är mycket populär i Sverige, medan smörgåsbord är en måltid bestående av en mängd olika förrätter, varmrätter och desserter.

Minnen från Midsommarafton: En personlig berättelse om firandet av sommarens högtid

Midsommarafton är en helg som alltid har varit speciell för mig. Jag minns hur jag som barn alltid vaknade upp tidigt på morgonen för att gå ut och plocka blommor tillsammans med min familj. Sedan åkte vi hem och lagade en stor middag tillsammans, med alla olika sorters sill och smörgåsbord som vi älskade. Efter middagen var det dags att dansa runt majstången, och jag minns hur glatt jag skrattade när jag snurrade runt med mina vänner. Även om jag inte längre är barn, är Midsommarafton fortfarande en av mina favorithelger på året. Jag ser alltid fram emot att få träffa min familj och vänner och fira tillsammans, och att få njuta av alla de härliga traditionerna som hör till helgen.

Alla helgons dag

Alla Helgons Dag

Denna dag firas alltid på lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Dagen är efter kyrkan tillägnad till att uppmärksamma alla helgon, en minnesdag till de döda. Det har sedan gammalt funnits en sed inom kristendomen av att uppmärksamma helgon och martyrer på olika dagar. Alla helgons dag är dagen på vilken alla de helgon som inte har fått någon egen dag uppmärksammas och koms ihåg. Anledningen till att alla helgon och martyrer firas är för att styrka det spirituella bandet mellan de levande på jorden och de bortgångna som har kommit till himmelen. På så sätt stärks bilden och tron om att det finns ett liv efter döden.  På denna minnesdag är det vanligt att man tänder ljus vid gravar på kyrkogården. Alla helgons dag uppstod ursprungligen från kyrkan men i modern tid är det även vanligt att icke troende tänder ljus på kyrkogårdar för att minnas nära och kära som har gått bort. Denna tradition började 1900 och märktes först främst i storstäderna, för att sedan sprida sig till hela landet. I de anglosaxiska länderna firas halloween och “all saints day”. Halloween kommer ursprungligen från en keltisk festival där man tände brasor och hade på sig kostymer för att mana bort spöken. Halloween infaller alltid 31 oktober, medans “all saints day” infaller 1 november. 

Den främsta symboliken som används under alla helgons dag är just ljuset. Varje ljus som tänds är en symbol för livet som lyser, kommer och slocknar. Under årstiden då alla helgons dag firas är det mörkt, varpå den symboliska effekten av att tända ljus blir extra stark då ljusen sticker ut och syns väldigt tydligt. Ibland inträffar alla helgons dag samtidigt som den anglosaxiska traditionen Halloween, varför många nog har svårt att åtskilja de två. Halloween är något som även firas i Sverige med stor utsträckning, då barn klär ut sig och går på “bus eller godis”.

sv_SESwedish