Första Maj
Denna dag har firats sedan 1890 och härstammar från arbetarrörelsens demonstrationer. 1890 krävde Andra internationalen en åtta timmars arbetsdag. Andra internationalen var en organisation som bildades i Paris men demonstrationerna spred sig även till Sverige 1890. Första maj är sedan 1939 en helgdag i Sverige. Denna dag är en av de två (tillsammans med nationaldagen) högtider som anses vara icke-borgerlig, alltså utan koppling till Svenska kyrkan. Första maj har historiskt inte bara varit till för att demonstrera för arbetarens rättigheter, utan även i andra syften som exempelvis nykterhets demonstrationer mm.
Innan den industriella revolutionen firades första maj även som en dag, den första sommardagen. Det var en dag då djuren släpptes på bete, byalaget valde ålderman och man tog gemensamma initiativ för översyn av gårdar, inhägnader samt ekonomi. Det förindustriella firandet av första maj avslutades med en fest, samt med att dricka märg ur ett ben, för att samla kraft.
Den mest nämnbara symbol för första maj är majblomman. Denna såldes första gången i Göteborg 1907. Blommor i sig har en positiv, livgivande symbolik. Pengarna från försäljningen har historiskt och går fortfarande till välgörande ändamål, i de flesta fall till utsatta barn.
En anledning till att vi firar första maj är Haymarketmassakern som skedde i Chicago 1886. På demonstrationen protesterade arbetare för just en 8 timmars arbetsdag men mötte stort och våldsamt motstånd från polis. Överlag så är första Maj en högtid som firas lite olika beroende på vart man befinner sig i landet. Man väljer att festa, leka lekar eller att demonstrera. Det överhängande temat är iallafall för folket att föra sig tillsammans på en allmän plats i hopp om att visa de styrande makterna att man har en röst som vill bli hörd.