Forrige dag Den neste dagen

4 :e Augusti år 2023

Fredag den 4:e augusti år 2023

Dagens navn er: Arne, Arnold. Gratulerer med navnedagen!

Dette er uke: 31

Årets dag er: 216 av totalt 365 dager.

Historiske hendelser denne dagen: (fra Wikipedia)

  • 1854 – Japanska fartyg beordras använda flaggan Hinomaru, en helvit flagga med en röd cirkel i mitten (som symboliserar den uppstigande solen) för att skilja dem från utländska fartyg. 1870 antas denna som Japans officiella flagga, medan en variant med den röda cirkeln aningen till vänster och med röda strålar från den sedermera blir Japans sjöfartsflagga. 1999 antas en något modifierad version av Hinomaru genom en ny lag om flaggan och nationalsången.
  • 1903 - Deretter Leo XIII har avlidit den 20 juli väljs Giuseppe Melchiorre Sarto til paven og tar navnet Pius X. Egentligen hade Mariano Rampolla varit förhandstippad som ny påve, men under konklaven lade en av kardinalerna ett veto mot detta i den österrikisk-ungerske kejsaren Frans Josef I:s namn, vilket var sista gången en monark lade sig i ett påveval. Pius pontifikat varar i 11 år, då han 1913 drabbas av en hjärtinfarkt och oroas av utvecklingen mot første verdenskrig sommaren 1914. Han avlider den 20 augusti 1914, tre veckor efter krigets utbrott.
  • 1914 - Etter Tyskland har förklarat krig mot Frankrike och marscherat in i Belgien under gårdagen har Storbritannia gett ett ultimatum till Tyskland om att dra sig tillbaka från Belgien senast den 4 augusti. Eftersom Tyskland inte hörsammar detta innan ultimatumet går ut vid midnatt (klockan elva på kvällen enligt brittisk tid) utfärdar Storbritannien därför en krigsförklaring mot Tyskland och går därmed med i første verdenskrig. Därmed är nu samtliga europeiska stormakter indragna i kriget, som kommer att vara i fyra år (till 1918).
  • 1924 – Damfriidrottstävlingen Women’s Olympiad holdt inne London, 8 nationer deltar
  • 1928 – Det amerikanske bilselskapet Chryslers grundare Walter P. Chrysler introducerar bilmärket Desoto, uppkallat efter den spanske 1500-talsupptäcktsresanden Hernando de Soto. Märket är tänkt att bli en bil i mellanklassen, som ska konkurrera med ärkerivalerna Oldsmobile, Nash og Pontiac. Strax därpå köpte Chrysler även märket Dodge och fick därmed två märken i mellanprisklassen, vilket blev mycket framgångsrikt för företaget. Den sista årsmodellen av Desoto blev 1961 års modell, som presenterades 1960 och hela tillverkningen av märket upphörde den 30 november samma år.
  • 1944 – Den judiska flickan Anne Frank och hennes familj, samt den judiska familjen van Pels och Fritz Pfeffer, blir alla gripna av den hemliga tyska polisen Gestapo. I två år har de gömt sig i en vindsvåning i Amsterdam, undan de tyska judeförföljelserna, men av okänd anledning har Gestapo nu fått reda på deras gömställe och arresterar dem. De förs alla till olika koncentrationsläger i Tyskland och alla utom Annes far Otto Frank avlider sedermera i lägren. Efter kriget återvänder Otto till gårdshuset och finner där Annes dagbok, som hon skrev under de två åren mellan att familjen Frank gömde sig 1942 och arresteringen 1944. Detta blir dels en dokumentation över tiden de håller sig gömda, dels ett uppfyllande av Annes dröm om att bli en världsberömd författare, då dagboken sedermera ges ut. Det är okänt hur Gestapo fick reda på gömstället.
  • 1965Cooköarna, som sedan 1901 är en del av New Zealand, får visst självstyre, då de får en ] Utrikespolitik och försvar lämnas till Nya Zeeland och ögruppens innevånare behåller sitt nyzeeländska medborgarskap, men i praktiken blir Cooköarna ett eget land.
  • 1984 – Den västafrikanska republiken Övre Volta endrer navn til Burkina Faso. Namnet Övre Volta, som kommer av att den övre delen av floden Volta flyter genom landet, infördes av de franska kolonialherrarna 1895 och har blivit kvar även sedan landet har blivit självständigt från Frankrike 1960. Efter att Thomas Sankara har blivit president genom en militärkupp året innan vill han nu få bort en del av det koloniala arvet, genom att bland annat ta bort det gamla koloniala namnet. Därför byter han namn på landet till Burkina Faso, som betyder ”de heliga människornas land”.
  • 1995 – Som en del av det kroatiska självständighetskriget inleder kroatiska armén Operation Storm, som varar i 84 timmar (till den 7 augusti). Målet med operationen är att återta all serbiskockuperad mark i Kroatien og vest Bosnia og Herzegovina. Detta blir det sista militära slaget under kriget och leder till att Serbien skriver under Dayton-avtalen, som leder till eldupphör, i december.
nb_NONorwegian