Forrige dag Den neste dagen

20 :e April år 2026

Måndag den 20:e april år 2026

Dagens navn er: Amalia, Amelie. Gratulerer med navnedagen!

Dette er uke: 17

Årets dag er: 110 av totalt 365 dager.

Historiske hendelser denne dagen: (fra Wikipedia)

 • 1314 - Når Clemens V avlider kommer påvestolen være tom i över två år.
 • 1535 – Mellan klockan sju och nio på förmiddagen syns över Stockholm ett vädersolsfenomen, som sedermera avbildas på den så kallade Vädersolstavlan. Målningen blir någorlunda samtida, men det nuvarande exemplaret är en kopia från 1600-talet, då originalet har gått förlorat. Fenomenet ses av samtiden som ett järtecken med varsel om onda tider, varför många stockholmare söker sig till kyrkorna. Reformatorn Olaus Petri beställer därför tavlan, för att dokumentera händelsen, men kungen Gustav Vasa ser den som en komplott mot honom, då symboliken är att vädersolarna representerar kyrkans män och utgör ett hot mot den verkliga solen (som representerar honom). Dessutom har Storkyrkan på tavlan målats större än slottet.
 • 1876 – Bulgarer inleder ett uppror mot det osmanske riket, vilket går till historien som Aprilupproret och utgör kulmen på den bulgariska renässansen. Även om den osmanska armén slår ner upproret i maj leder osmanernas brutala behandling av upprorsmännen till starkt fördömande och kraftiga protester från övriga Europa och USA, vilket leder till att Bulgaria två år senare blir självständigt från Osmanska riket.
 • 1907 – De första svenska majblommorna börjar säljas i Göteborg (då kallade förstamajblommor) till förmån för tuberkulossjuka, sedan Förstamajblommans riksförbund har grundats i staden av Beda Hallberg. Fenomenet sprider sig snart och numera säljs majblommor i Sverige, Norge, Finland och Estland till förmån för barn, som behöver extra stöd.
 • Olympiska sommarspelen 1920 innviet i Antwerpen av Albert I av Belgien.
 • 1930 – Idrettsforbundet Östers IF grundas i Växjö under namnet Östers FF. Den uppkallas efter stadsdelen Öster, där den grundas, men FF (fotbollsförening) ändras redan två år senare till IF (idrottsförening).
 • 1945Leipzig intas av amerikanska armén.
 • 1947 - Vid Kristian X:s død blir han etterfulgt som konge av Danmark av sin sønn Fredrik IX.
 • 1950Islands nationalteater innviet.
 • 1964 – Det statliga brittiska radio- och tv-bolaget British Broadcasting Corporation (BBC) grundar Storbritanniens andra tv-kanal, som får namnet BBC2 (1997 omdöpt till BBC Two). Den kanal som redan finns har dittills haft namnet BBC Television Service, men får nu, i analogi med den nya kanalen, namnet BBC1 (1997 omdöpt till BBC One).
 • 1978
  • Ett sydkoreanskt passagerarflygplan, som är på väg från Paris till Seoul, blir nedskjutet nära Murmansk i norra Ryssland. Sovjetunionen hävdar, att flygplanet har kränkt sovjetiskt luftrum och att piloterna inte har svarat på anrop, medan det senare har visat sig att piloterna har angivit sin anropssignal tre gånger före nedskjutningen. Två passagerare omkommer vid beskjutningen, medan övriga 95 passagerare och 12 besättningsmän överlever, när planet nödlandar på en frusen sjö.
  • Den svenska riksdagen röstar ja en första gång till propositionen att ändra den svenska rekkefølgen fra agnatisk (regentens äldste son ärver tronen) till full kognatisk tronföljd (regentens äldsta barn oavsett kön ärver tronen). Eftersom detta är en grundlagsändring krävs en andra omröstning, med ett riksdagsval emellan, vilken sker den 7 november året därpå. Den ändrade lagen träder i kraft 1 januari 1980 och från och med då blir prinsessan Victoria Sveriges kronprinsessa, medan hennes bror Carl Philip, som 1979 föds som kronprins, då blir enbart prins.
 • 1998 – Nyhetsbyrån Reuters mottar ett brev undertecknat av den tyska terroristgruppen Röda armé-fraktionen, där gruppen officiellt upplöser sig själv. Organisationen har funnits sedan 1970, men inte genomfört något attentat sedan 1993.
 • 1999 – De båda amerikanska tonåringarna Eric Harris och Dylan Klebold utføre Columbinemassakern, där de skjuter ihjäl 12 elever och en lärare samt sårar 21 andra elever på gymnasiet Columbine High School i Littleton i Colorado. Denna skolskjutning, som avslutas med att Harris och Klebold tar sina egna liv, är den fjärde värsta i USA:s historia.
nb_NONorwegian