Forrige dag Den neste dagen

13 :e Maj år 2026

Onsdag den 13:e maj år 2026

Dagens navn er: Linnea, Linn. Gratulerer med navnedagen!

Dette er uke: 20

Årets dag er: 133 av totalt 365 dager.

Historiske hendelser denne dagen: (fra Wikipedia)

 • 535 - Deretter Johannes II har gått bort 8. mai velges Agapetus I till påve, men han avlider redan våren därpå.
 • 1450 – Sverige och Danmark Sigurd Jonsson får titeln rikets föreståndare i konungens frånvaro och troligen behåller denna titel till sin död 1452.
 • 1525Mötet i Västerås 1525 som är en sammankomst som hålls i Västerås för att diskutera och besluta om Sveriges angelägenheter.
 • 1825Portugal gjenkjenner Brasil som en uavhengig stat.[3] Erkännandet kommer tre år efter att Brasilien har brutit sig ur Förenade kungariket Portugal, Brasilien och Algarve.
 • 1888 – Den brasilianska kronprinsessan Isabella ratificerar en av landets parlament nyantagen lag, som avskaffar slaveriet i landet. Slavhandeln har stoppats redan 1850, men slaveriet i sig har blivit kvar i landet fram tills nu, även om allt starkare motstånd har väckts mot det, framförallt sedan 1870-talet och en lag från 1871 har gjort barn till slavkvinnor fria.
 • 1909 – Luigi Ganna blir den förste vinnaren och det dröjer till 1951, innan tävlingen vinns av en icke-italienare.
 • 1917
 • 1940 – Tre dagar efter sitt tillträde som brittisk premiärminister håller Winston Churchill det första av tre sedermera berömda tal till det brittiska underhuset under slaget om Frankrike under andra världskriget. I talet, som handlar om den rådande krigssituationen, förklarar han, att han, för att man ska kunna vinna kriget, inte kan erbjuda något annat till det brittiska folket än “Blod, svett och tårar” (Engelsk: “blood, toil, tears and sweat”). Även om uttrycket myntades första gången 1849 av den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi är det Churchill, som har gjort det mest berömt, även om hans citat sedermera har förvanskats till “blod, svett och tårar” (Engelsk: “blood, sweat and tears”).
 • 1943 - Den tyske Afrikakorps och de italienska trupperna kapitulerar under general Erwin Rommels ledning till de allierade brittisk-amerikanska trupperna, ledda av Bernard Montgomery. Därmed är andra världskrigets strider i Nordafrika över och två månader senare kan de allierade inleda invasionen av Italien, genom att landstiga på Sicilien.
 • 1981 - Paven Johannes Paul II blir på Petersplatsen i Vatikanstaten Mehmet Ali Ağca. Påven räddas till livet, trots svåra inre skador, och anser själv, att han blir räddad av Vår Fru av Fátima, eftersom mordförsöket sker på hennes festdag. Mehmet Ali Ağca grips omedelbart och döms till livstids fängelse i Italien, men påven besöker honom i fängelset och förlåter honom 1983 och 2000 blir han benådad och utvisad till Turkiet.
 • 2005 – Massakern i Andizjan. Uzbekisk militär öppnar eld mot en folkmassa i staden Andizjan, som demonstrerar mot rättegången mot 23 islamistiska extremister. Den uzbekiska regeringen, som försvarar aktionen, uppger att 187 personer dödas, medan oppositionen hävdar att antalet döda uppgår till 5 000.
 • 2008 – 80 personer dödas och 216 skadas när en terroristgrupp låter detonera nio bomber i den indiska staden Jaipur. Två dagar senare skickar gruppen Harkat-ul-Jihad al-Islami.
nb_NONorwegian