Fyrri dagur Daginn eftir

9 :e Juni år 2026

Tisdag den 9:e juni år 2026

Nafn dagsins er: Börje, Birger. Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 24

Dagur ársins er: 160 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

  • 411 f.Kr. – Demokratin i Aten störtas av de oligarkiska extremisterna Antifonte, Theramenes, sicilienexpeditionens förkrossande nederlag och de därpå följande upproren bland stadens allierade har försvagat de atenska finanserna allvarligt; syftet med denna revolutionära rörelse är att revidera konstitutionen, så att Atens ekonomi skulle skötas bättre. Styret blir dock kortvarigt och ”de fyrahundras råd” sitter endast kvar vid makten i fyra månader.
  • 68 – Dagen efter att den romerska senaten har förklarat kejsar Neró vara persona non grata och utsett Galba till hans efterträdare väljer Nero att begå självmord. Han har varit kejsare sedan 54, men hans styre har utmärkt sig för att vara särskilt tyranniskt (enligt en obekräftad legend ska han bland annat muntert ha spelat cittra medan Rom brinner ner 64) och tidigare under året har ett uppror mot honom utbrutit. Han har blivit mer och mer trängd och för att undgå att bli mördad väljer han alltså självmord. Med honom upphör den Vespasianus tar makten.
  • 1534 - Franski landkönnuðurinn Jacques Cartier blir den förste europé som siktar Saint Lawrencefloden i nuvarande Kanada. Han gör också anspråk på området runt floden för den franske kungens räkning. Detta blir grunden för de franska besittningarna i Nordamerika, som kommer att förbli i franska händer i över 200 år (till 1763).
  • 1804Ludwig van Beethovens tredje symfoni “Eroica"i Ess-dur, opus 55, framförs för första gången vid en privat tillställning.
  • 1815Vínarþing, som har pågått sedan september året innan, avslutas. Kongressens syfte är att ”återställa den gamla ordningen” och ordna den europeiska kartan efter den Franska byltingin og Napóleonsstyrjöldin, som har varat de senaste 20 åren. Den syftar också till att skapa maktbalans mellan de europeiska stormakterna, så att ingen av dem blir för mäktig på någon annans bekostnad (särskilt att Frankrikes makt efter kejsar Napóleon I:s fall inte ska bli för stor) samt att de gamla furstehus, som har blivit avsatta under Napoleons tid, ska återinsättas. Kongressens slutakt bildar ramverket för den europeiska kartan och stormaktspolitiken under det kommande århundradet och skapar relativt lugn mellan stormakterna fram till första världskrigets utbrott 1914.
  • 1934 – Den tecknade Silly Symphonies-kortfilmen Den kloka hönan (Enska: The Wise Little Hen), gjord av animatören Walt Disney studio, har premiär på amerikanska biografer och i filmen framträder figuren Kalle Anka (Enska: Donald Duck) för första gången (även om han finns nämnd i en sagobok från 1932). Tillsammans med Mikki mús og Långben blir Kalle Anka sedermera en av Disneys mest kända figurer och dessa tre är än idag (2022) något av ett signum för filmbolaget.
  • 1946 – Den thailändske kungen Ananda Mahidol dör (troligtvis mördad) 20 år gammal. Han efterträds på tronen av sin yngre bror Bhumibol Adulyadej som sitter på tronen till sin död den 13 oktober 2016. Med sina 70 år på tronen är han världens längst regerande monark.
  • 1954Hökmarkmeteoritens áhrif, einn af fáum sem varð vitni að loftsteinsárekstur í Svíþjóð
  • 1969 – Spanien stänger sina gränsportar och skär av alla kommunikationsleder till den brittiska kolonin Gíbraltar,[3] som ligger på den spanska sydkusten och har tillhört Storbritannien sedan 1704. Stängningen sker två år efter att en folkomröstning i Gibraltar har visat på starkt stöd för att området ska förbli brittiskt och en dryg vecka efter att britterna har infört ”The Gibraltar Constitution Order” (en sorts egen konstitution för kolonin) den 30 maj. Genom stängningen av gränsportarna försöker Spanien utöva påtryckningar mot britterna, för att de ska återlämna kolonin till Spanien. Detta misslyckas dock och 1982 öppnar spanjorerna delvis och 1985 helt och hållet gränsportarna, som ett villkor för att Spanien ska få bli medlem i Efnahagsbandalag Evrópu 1986.
  • 2007 – Efter att under 20 månader ha genomfört en resa till Kina i de gamla ostindiefararnas kölvatten återvänder den svenska Austur-Indíabúi Gautaborg till Sverige, då den når fram till Göteborg. Fartyget är en nybyggd kopia av ett gammalt skepp med samma namn, som förliste i Göteborgs hamninlopp 1745 och resan har fått stor uppmärksamhet i både Sverige och Kina. Vid återkomsten mottas fartyget till och med av den svenske kungen Karl XVI Gústaf och Kinas president Hu Jintao, som för skeppets skull har valt att förlägga ett statsbesök till Sverige under sin Europaresa.
is_ISIcelandic