Fyrri dagur Daginn eftir

8 :e Augusti år 2023

Tisdag den 8:e augusti år 2023

Nafn dagsins er: Silvia, Sylvia. Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 32

Dagur ársins er: 220 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

 • 1627 – Andra dagen av slaget vid Dirschau, mellan svenska trupper ledda av kung Gústaf II Adolf och polska, under ledning av adelsmannen general Stanisław Koniecpolski, slutar oavgjort. Skärmytslingar har inletts redan den 5 augusti, när de svenska och polska styrkorna har mötts vid Dirschau och den 7 augusti har det stora slaget inletts. Under denna dag har den svenska taktiken slagit tillbaka polackerna som drar sig tillbaka. Under natten upphör striderna, men återupptas under den 8 augusti. Även under denna dag ser det länge ut som att svenskarna ska segra, men när Gustav II Adolf träffas av en muskötkula ”tvenne fingerbredder från halspulsådern” och inte längre kan fortsätta ledningen, går luften ur den svenska offensiven och de svenska trupperna, som har varit otroligt nära en storslagen seger, drar sig ur striden, som därmed slutar oavgjort. En erfarenhet som den svenska krigsledningen drar av detta är att man behöver fler generaler, som kan leda strider och få det delegerat till sig, så att man inte är beroende av kungen för en strids utgång. Kungen överlever slaget, men läkarna lyckas inte få ut kulan, som fastnar i hans ena nyckelben och detta gör att han inte längre kan bära harnesk av metall, eftersom det skaver mot kulan. Istället börjar kungen bära kyller av älghud, vilket inte skyddar lika väl, vilket visar sig ödesdigert fem år senare i orrustan við Lützen. De kläder som kungen bär i slaget vid Dirschau ställs på hans order ut till allmän beskådan i Stockholm, vilket blir grunden till Sveriges första museum Livrustkammaren. Det pågående polska kriget varar i ytterligare två år, till 1629.
 • 1700 - Svíþjóð og Danmörk loka freden i Traventhal, vilket tvingar Danmark att dra sig ur Stóra norræna stríðið efter bara ett halvår. Under våren har Ryssland, Danmark och Sachsen-Polen anfallit Sverige i allians, men efter bara några månader har de svenska trupperna under kung Karl XII:s ledning besegrat danskarna. Danmark hade inlett kriget genom att anfalla Sveriges allierade Holstein-Gottorp, som danskarna nu får återlämna till dess hertig. Enligt freden ska Danmark respektera Holstein-Gottorps självständighet och ska inte längre understödja Sveriges fiender. Alltså måste Danmark lämna den antisvenska alliansen. Danskarna går dock åter in i kriget som Sveriges fiende efter det svenska nederlaget i orrustan við Poltava 1709.
 • 1945Sovétríkin förklarar krig mot Japan och inleder strider mot japanerna i Manchuriet och Korea. Sedan Tyskland har blivit besegrat tre månader tidigare kan Sovjet nu frigöra trupper och materiel från östfronten, som ryssarna nu kan sända till Stilla havet. Den 6 augusti har USA släppt den första atombomben över Japan (över Hiroshima) och den 9 augusti släpps den andra (över Nagasaki). Detta i kombination med att också ha fått det mäktiga Sovjet som fiende göra att japanerna den 14 augusti går med på villkorslös kapitulation, vilket sker den 2 september.
 • 1963 – Ett gäng på 15 yrkeskriminella män, lett av stora tågrånet.
 • 1967 – Filippinerna, Indonesien, Malaysia, Singapore och Thailand går samman och bildar organisationen Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).[3] Denna ska främja den ekonomiska tillväxten och det fredliga samarbetet mellan medlemmarna och är öppen för alla sydostasiatiska länder, som ställer upp på dessa mål, att också diskutera konflikter mellan sig på ett fredligt vis. Sedermera tillkommer även Brunei, Kambodja, Laos, Burma och Vietnam som medlemmar.
 • 1974 - Bandaríski forsetinn Richard Nixon håller ett tv-sänt tal till den amerikanska nationen, där han meddelar att han dagen därpå tänker att avgå som USA:s president, till följd av Watergate-málið. Nixon har länge förnekat sin inblandning i denna politiska affär, där personer ur hans stab har tagits på bar gärning, när de har gjort inbrott på det konkurrerande Demokratpartiets högkvarter på hotell Watergate. Nu faller Nixon till föga och aviserar alltså sin avgång till dagen därpå.
 • 1990 – Sex dagar efter den irakiska invasionen av shejkdömet Kuwait den 2 augusti utropar Iraks president Saddam Hussein shejkdömet till Iraks nittonde provins och sätter in sin kusin Ali Hassan al-Majid som dess guvernör. Under resten av året förblir kriget lugnt, innan den västliga alliansen mot Irak inleder befrielsen av Kuwait i januari 1991.
 • 1993 – Under den pågående vattenfestivalen i Stockholm hålls en flyguppvisning av militärflygplanet JAS 39 Gripen, fluget av Lars Rådeström. Planet havererar dock och störtar på Långholmen, till följd av så kallad ”pilot induced oscillation”, då piloten gör en manöver, som hamnar i konflikt med planets styrsystem. En person brännskadas, men i övrigt skadas eller omkommer inga personer.
 • 2008
  • Georgien inleder kriget i Sydossetien genom att natten till denna dag inleda en operation i provinsen Sydossetien, som vill bryta sig ur Georgien. Operationen inleds trots att den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili så sent som kvällen innan har förespråkat fortsatta förhandlingar mellan Georgien och Sydossetien. Under dagen den 8 augusti meddelar den ryske presidenten Vladimir Pútín att ryska fredsbevarande styrkor i området har dödats och att Ryssland inte tänker acceptera att ryska medborgare i Sydossetien dödas. Därför tågar även ryska trupper denna dag in i provinsen.
  • I Stockholm hålls evenemanget 080808, eller Go 08 för att fira staden, vars telefonriktnummer är 08 (och dagens datum kan skrivas som 2008-08-08). Ett vattenkrig mellan norra och södra Stockholm hålls på Gärdet och Stureplan görs till ett dansgolv för 45 000 besökare. Halv elva på kvällen hålls ett stort fyrverkeri vid Slussen. Alla som föds i Stockholm denna dag får gratis inträde till nöjesparken Grænt Lund resten av livet.
  • Det svenska tonårsrockbandet Broder Daniel håller sin sista konsert i hemstaden Göteborg under musikfestivalen Way Out West. Det är en minneskonsert tillägnad gruppens gamle gitarrist Anders Göthberg som har begått självmord den 30 mars samma år. Han har då varit medlem i gruppen sedan 1993, fyra år efter bildandet 1989.
  • Sumarólympíuleikarnir 2008 invigs i Peking av president Hu Jintao.
 • 2010 – Den svenska webbcommunity-sidan Lunarstorm läggs ner. Den har grundats 2000 och har som mest haft 1,2 miljoner medlemmar, men på grund av konkurrens från andra sociala medier, såsom Facebook, tvingas man alltså stänga sidan. Visserligen ersätts den med sidan LS8, men hösten 2011 stängs även denna.
 • 2019 – Det meddelas att tidningen Metro läggs ned efter 24 år i bruk.
is_ISIcelandic