Fyrri dagur Daginn eftir

29 :e Mars år 2026

Söndag den 29:e mars år 2026

Nafn dagsins er: Jonas, Jens. Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 13

Dagur ársins er: 88 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

 • 537 - Þá Silfuríus har blivit avsatt tidigare under månaden väljs Vigilius til páfans.[3]
 • 1638 – Sedan de båda svenska fartygen Kalmar Nyckel og Fågel Grip, som avseglade från Göteborg i november året före under befäl av den nederländske kaptenen Pétur Minuit, den 23 mars har ankommit till Delawareviken på den nordamerikanska östkusten har expeditionen seglat upp för Delawarefloden och landstigit på en udde mellan denna och en biflod (vilken får namnet Paradisudden). Denna dag sluter Minuit ett avtal med de lokala indianerna om att köpa en bit mark runt Delawareflodens mynning. Även om avtalet undertecknas först 8 april räknas detta därmed som den dag, då den svenska kolonin Nýja Svíþjóð grundas och Minuit blir samma dag dess förste guvernör. Sedan man har uppfört befästningen Fort Christina avseglar Minuit redan till sommaren, för att hämta nya kolonister, men omkommer under en orkan i Västindien den 5 augusti. 300-årsminnet av kolonins grundande 1938 firas genom att den svenske kronprinsen Gustaf (VI) Adolf gör ett statsbesök i USA och träffar presidenten Franklin D. Roosevelt och till 350-årsminnet 1988 utges ett gemensamt svensk-finskt minnesfrimärke.
 • 1792 - Sænski konungurinn Gústaf III avlider av de skador han har fått, då han blev skjuten på en operamaskerad knappt två veckor tidigare. Han efterträds som kung av Sverige av sin son Gústaf IV Adolf, som då endast är 13 år och får en förmyndarstyrelse, ledd av hans farbror Charles hertogi, fram till 1796, då han blir myndig och kan ta över styrelsen.
 • 1809
  • Sveriges kung Gustav IV Adolf, som genom en statskupp har blivit arresterad och satts i husarrest den 13 mars, abdikerar formellt från den svenska tronen. Han avsäger sig sin egen rätt till kronan, men vägrar göra detsamma för sin son kronprins Gustavs räkning. Den 10 maj blir han dock formellt avsatt av ständerna, som då även fråntar hela hans familj arvsrätten till kronan.
  • Den ryske tsaren Alexander I kallaði til storfurste av Finland kl lantdagen i Borgå, då de finska ständerna svär honom trohet och han avger regeringsförsäkran. Trots att det är nästan ett halvår tills freden i det pågående Finnska stríðið undertecknas, bekräftar detta, att Finland därmed efter över 600 år för alltid är avskiljt från Sverige och har blivit ett autonomt ryskt storfurstendöme.
 • 1871 – Konserthuset Royal Albert Hall i London invigs efter en byggtid på fyra år. Det är uppkallat efter Viktoría drottning make Albert prins, som var den som föreslog projektet redan 20 år tidigare, men avled 1861 och alltså inte fick se det fullbordat.
 • 1948 - Heimsins fyrsta formel 1-lopp hålls i den franska staden Pau (det benämns också Paus Grand Prix). Sporten härstammar från grand prix-racingen från 1900-talets första hälft, men det är först två år senare som loppet räknas som världsmästerskap.
 • 1951 – De båda amerikanska makarna Ethel og Julius Rosenberg döms av en federal domstol till döden för att ha konspirerat i syfte att spionera för Sovjetunionens räkning, då de ska ha överlämnat information om atombomber till Sovjet. De avrättas den 19 juni 1953 och detta blir det hittills enda fallet i USA:s historia, där civila personer avrättas för spioneri. Efter Sovjets fall framkommer ur sovjetiska arkiv indikationer på att Julius verkligen begick det brott han dömdes för, medan Ethels inblandning är mer tvetydig.
 • 1968Tingstadstunneln under Göta älv i Göteborg invigs efter en byggtid på sju år och förbinder därmed ön Hisingen med fastlandet.
 • 1990 – Sex svenska polischefer åtalas för otillåten avlyssning av svenska kurder och palestinier. Samtliga av de åtalade hävdar sig oskyldiga till brott, då avlyssningarna, som är en del i Palmeutredningen, sägs ha gjorts för att förhindra våldsdåd från det kurdiska partiet Verkamannaflokkur Kúrdistans.
 • 2006 – Plåtslagaren Niklas Lindgren, som har blivit känd som Hagamannen sedan han har utfört sex våldtäktsförsök i stadsdelen Haga i Umeå, blir gripen utanför sin arbetsplats. Han häktas den 22 april och döms 26 juli till 14 års fängelse för två våldtäkter, två grova våldtäkter och mordförsök samt två våldtäktsförsök.
 • 2017 – Storbritannien ansöker om utträde ur Europeiska unionen.
is_ISIcelandic