Fyrri dagur Daginn eftir

2 :e April år 2026

Torsdag den 2:e april år 2026

Nafn dagsins er: Gudmund, Ingemund. Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 14

Dagur ársins er: 92 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

  • 999 - Þá Gregory V har avlidit den 18 februari väljs Gerbert d’Aurillac till påve och tar namnet Silvester II.[3]
  • 1285 - Þá Marteinn IV har avlidit den 28 mars väljs Giacomo Savelli till påve och tar namnet Honorius IV.
  • 1801 – Den brittiska flottan angriper den danska på Köpenhamns redd, för att tvinga Danmark att lämna det Paul I några dagar tidigare har blivit mördad står förbundet inför sin upplösning och angreppet på svenska flottan blir aldrig av.
  • 1865 – En nordstatsstyrka på 76 000 man under Ulysses S. Grant ledning besegrar en sydstatstrupp på 58 400 man, ledd av Róbert E. Lee, i det tredje slaget vid Saint Petersburg undir það Bandaríska borgarastyrjöldin. Eftersom slaget står nära sydstaternas huvudstad Richmond i Virginia står vägen nu öppen för nordstatarna att angripa den och dagen därpå faller staden i deras händer. Inför detta hot flyr sydstatspresidenten Jefferson Davis och de flesta medlemmarna i hans regering denna dag från huvudstaden. En vecka senare undertecknar Lee sydstaternas kapitulation i Appomattox.
  • 1912 – Ångfartyget RMSTitanic lämnar det skeppsvarv i irländska Belfast, där hon under de senaste tre åren har blivit byggd, för att bege sig mot den sydengelska kuststaden Southampton, varifrån hon den 10 april ska påbörja sin jungfrufärd över Atlanten till New York.
  • 1930 – Den etiopiska kejsarinnan Zewditu I dör under mystiska omständigheter (än idag spekuleras det om huruvida hon dör av sjukdom, av sorg efter beskedet om hennes make Gugsa Welles död i strid, av chock efter alltför extrema försök att bota hennes sjukdom, eller om hon blir mördad). Därmed är det uppror mot henne, som har letts av hennes utsedde efterträdare Negus Tafari, över och senare samma år kan denne utropa sig till Etiopiens kejsare med namnet Haile Selassie.
  • 1957 – Det svenska flygbolaget Áætlunarflug grundas av flygbolaget SAS samt tidningarna Dagens Nyheter och Stockholmstidningen. Från början ska bolaget flyga passagerare och gods på dagarna och tidningar och post på nätterna och enbart inrikes, då SAS har hand om utrikesflygningar. 1993 upplöses bolaget och uppgår i SAS.
  • 1982 – Argentina, som i flera år har gjort anspråk på de brittiska Falklandsöarna i Sydatlanten (utanför Argentinas kust) och som i mars har besatt Sydgeorgien, inleder en invasion av Falklandsöarna, då man landsätter trupper vid York Bay och snabbt intar ögruppens flygplats. Därmed inleds det så kallade Falklandseyjastríðið mellan Argentina och Storbritannien, som kommer att vara till 14 juni och bland annat leda till den argentinska militärjuntans fall.
  • 1992 – Sverige erkänner Georgíu som självständig stat. Det blir därmed den sista sovjetrepubliken som Sverige upprättar diplomatiska förbindelser med (de flesta andra har erkänts under 1990 eller 1991).
  • 2017 – En allvarlig trafikolycka inträffar, när en buss av typen dubbeldäckare kör av vägen och välter på E45 Suður af Sveg. Tre ungdomar avlider och ett 30-tal skadas.[4]
is_ISIcelandic