Fyrri dagur Daginn eftir

19 :e Maj år 2026

Tisdag den 19:e maj år 2026

Nafn dagsins er: . Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 21

Dagur ársins er: 139 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

  • 715 - Þá Constantinus har avlidit den 9 april väljs Gregory II til páfans.[3]
  • 1536 – Två dagar efter att den engelske kungen Hinrik VIII har låtit upplösa sitt äktenskap med Anne Boleyn blir hon avrättad genom halshuggning på Turninn i London, anklagad för högförräderi. Den verkliga orsaken är dock, att Henrik vill skaffa sig en ny hustru, eftersom Anne Boleyn inte har skänkt honom någon son, som kan bli arvinge till den engelska tronen, och han inser, att han inte kan skilja sig en andra gång (han har redan skilt sig från sin första hustru Katrín af Aragóníu fem år tidigare). Trots att hans nästa hustru Jane Seymour föder honom sonen Edward kommer Henrik att gifta sig totalt sex gånger.
  • 1769 - Þá Klemens XIII har avlidit den 2 februari väljs Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli till påve och tar namnet Klemens XIV.
  • 1802 – Den franske förstekonsuln Napóleon Bonaparte instiftar orden Hederslegionen, som en ersättning för de tidigare kungliga ordnar som har funnits i Frankrike och den blir landets finaste statsorden. Under restaurationen av det franska kungadömet senare under 1800-talet hamnar den under de återinförda kungliga ordnarna i rang, men när kunga- och sedan även kejsardömet på nytt har fallit blir Hederslegionen på nytt högst i rang bland landets ordnar.
  • 1836 – Den åttaåriga vita flickan Cynthia Ann Parker blir under Texas Rangers vägrar hon att återanpassa sig till de vitas liv och försöker vid flera tillfällen rymma tillbaka till sin stam.
  • 1919 – Den brittiska filantropen Eglantyne Jebb håller ett möte i konserthuset Royal Albert Hall i London, där hon offentligt startar en förening, som får namnet The Save the Children Fund (i dagligt tal Save the Children) och vars syfte är att ”erbjuda hjälp åt de barn, som lider av krigets effekter”. Tillsammans med sin syster Rädda Barnen.
  • 1922 - Hið svokallaða Genuakonferensen, som har pågått i italienska Genua sedan 10 april, avslutas. Konferensens syfte har varit att få till stånd en återuppbyggnad av Central- och Östeuropa efter första världskriget och att upprätta kontakter mellan de kapitalistiska staterna i Västeuropa och den kommunistiska regimen i det nygrundade Sovjetunionen. Resultatet av konferensen blir dock magert, men det är första gången efter kriget, som Tyskland och Ryssland/Sovjetunionen får tillträde till internationella förhandlingar på jämlika villkor med övriga deltagarländer.
  • 1982 - Sænska knattspyrnufélagið IFK Gautaborg ósigrar Hamburger SV med 3–0 på Volksparkstadion i Hamburg inför 61 000 åskådare. Göteborgslaget blir därmed den första svenska fotbollsklubb, som vinner den europeiska fotbollsturneringen UEFA bikarinn.
  • 2018 – Stopp i flygtrafiken á Arlanda flygplats, på grund av haveri i operativsystemet. Inga flygplan får lyfta eller landa.[4]
is_ISIcelandic