Fyrri dagur Daginn eftir

12 :e Maj år 2026

Tisdag den 12:e maj år 2026

Nafn dagsins er: Charlotta, Lotta. Til hamingju með nafnadaginn!

Þetta er vika: 20

Dagur ársins er: 132 af alls 365 daga.

Sögulegir atburðir þennan dag: (frá Wikipedia)

 • 254 - Þá Lucius I har avlidit den 5 mars väljs Stefan I til páfans.[3]
 • 1182 – Vid den danske kungen Valdemar den stores látinn, tekur hann við sem konungur í Danmörku af syni sínum Knut VI.
 • 1328 - Týtneski rómverski keisarinn Ludvig IV låter utropa Pietro Rainalducci till motpåve i Rom, som motvikt mot den legitime påven (vid denna tid Jóhannes XXII), som residerar i Avignon i södra Frankrike. Rainalducci tar namnet Nikulás V, men redan i augusti samma år tvingar kejsaren honom att lämna Rom. Två år senare erkänner han påvarna i Avignon och blir då kastad i fängelse till sin död 1333.
 • 1621Piteå borg er stofnuð
 • 1873Óskar II kröns till Sveriges kung i Storkyrkan i Stockholm. Detta blir sista gången en svensk regent kröns, då hans efterträdare Gústaf V väljer att avstå från kröning, vilket sedan blir tradition.
 • 1912 – Brynäs IF grundas.
 • 1918 – Ett halvår efter utbrottet av Rússneska byltingin i november och Finlands självständighetsförklaring från Ryssland i december 1917 utrymmer ryssarna fästningen Suaveborg vid inloppet till Helsingfors och överlämnar fästningen till Finland. På finska döps fästningen snart om till Suomenlinna (Finlands borg).
 • 1926 – Den italienske luftskeppspionjären Umberto Nobile flyger tillsammans med den norske polarforskaren Roald Amundsen över nordpolen med loftskip Noregi. Detta blir den första verifierade flygningen över polen, då den amerikanska flygarduon Richard Byrds og Floyd Bennetts hävdade flygning tre dagar tidigare troligtvis är ett falsarium.
 • 1936 – 14 av 23 ombordvarande timmerflottare drunknar, när deras alltför tungt lastade motorbåt kapsejsar under färd på Ormsjön i södra Lappland. Nyheten får uppmärksamhet i hela Sverige och tidningarna i Västerbotten uppmanar allmänheten att hjälpa de anhöriga ekonomiskt.
 • 1937 – Den nytillträdde brittiske kungen Georg VI og konu hans Elizabeth Bowes-Lyon krýndur inn Westminster Abbey i London av den dåvarande ärkebiskopen av Canterbury Cosmo Gordon Lang.
 • 1949Sovétríkin upphäver den blockad av Västberlin, som har pågått sedan 24 juni året före. Genom att skära av de västallierades delar av Berlín från omvärlden har sovjetledningen hoppats att de ska ge upp dem och överlåta hela staden till Sovjet (Östberlin är redan i sovjetiska händer). Detta har dock inte fungerat, eftersom de västallierade har tillåtits flyga in förnödenheter till västberlinarna och på så vis har lyckats försörja dem. Senare samma år bildar de västallierade staten Vestur-Þýskalandi av sina ockupationszoner i västra Tyskland, vilket Sovjet besvarar genom att bilda Austur-Þýskaland av sin ockupationszon. Vestur-Berlín förblir i de västallierades händer och kommer därmed att bli en del av Västtyskland – trots att det ligger djupt inne i Östtyskland.
 • 1968 – För att förenkla den svenska postsorteringen införs från och med denna dag ett system med postnummer i Sverige. Fram till dess har posten sorterats efter ort, vilket har inneburit, att postsorterarna har varit tvungna att lära sig samtliga postorter i hela landet. Med det nya systemet får olika områden istället olika nummer, som är högre ju längre norrut orten ligger (med undantag för Stockholm, vars postnummer inleds med 1).
 • 1971 - Hið svokallaða almstriden i Kungsträdgården i Stockholm avslutas. Då det har beslutats att 13 almar i området, vilka är över 100 år gamla, ska sågas ner för att ge plats åt en tunnelbaneuppgång, har tusentals stockholmare i en veckas tid kraftigt demonstrerat mot detta och organisationen Alternativ stad har till och med ordnat aktioner, där man bland annat har sovit uppe i almarna, för att förhindra nersågningen. Efter att det även har utbrutit kravaller mellan protestanter och polis beslutar man denna dag, att almarna ska få stå kvar, vilket de gör än idag (2022).
 • 1977 – Den 18-åriga Giorgiana Masi blir ihjälskjuten av polis under en demonstration i den italienska huvudstaden Rom, där kvinnor demonstrerar för en ny och friare abortlag i Italien. Masi ses därefter som en martyr för den italienska kampen för ökad jämställdhet.
 • 2008 – Den kinesiska Sichuanprovinsen undir áhrifum af sterkur jarðskjálfti, med en magnitud av 7,5 på Richterskalan. Det blir den värsta jordbävningen i Kina på över 30 år med nära 70 000 omkomna och över 350 000 skadade.
is_ISIcelandic