Previous Day The next day

3 :e Mars år 2026

Tisdag den 3:e mars år 2026

Today's name is: Gunborg, Gunvor. Congratulations on your name day!

This is week: 10

Day of the year is: 62 of total 365 days.

Historical events this day: (from Wikipedia)

 • 468 - Then Hilary har avlidit den 29 februari väljs Simplicius to the Pope.
 • 1431 - Then Martin W har avlidit den 20 februari väljs Gabriele Condulmaro till påve och tar namnet Eugenius IV.
 • 1538 – Den förre svenske riksföreståndaren Sten Sture the Younger's son Svante Sture the younger marry with Märta Eriksdotter (Leijonhufvud), med vilken han med tiden får 15 barn.
 • 1813 – Den franska ön Guadeloupe i Västindien, som är ockuperad av britterna sedan 1810, överlåts genom den så kallade Guadeloupeöverenskommelsen formellt till Sverige, som kompensation för de eventuella egendomsförluster som den nyvalde svenske kronprinsen Karl (XIV) Johan kan tänkas lida, eftersom han har varit fransk marskalk, men nu övergått till den franske kejsaren Napoleon I:s fiender. Under de 15 månader, som ön är svensk koloni hinner svenskarna dock inte ta ön i besittning, trots att en expedition utrustas för ändamålet. Genom the peace of Paris den 30 maj 1814 återlämnar Sverige ön till Frankrike mot att kungahuset får 24 miljoner franc. Då denna summa 1815 används för att betala av på den svenska statsskulden får kungahuset istället räntan på pengarna som en del i apanaget. Detta kvarstår fram till 1983, då denna särskilda räntefond avskaffas och istället blir en del av det allmänna apanaget, som då höjs något.
 • 1845Florida blir den 27:e delstaten som upptas i den American Union.[3]
 • 1857 – Frankrike och Storbritannien förklarar formellt krig mot Kina i det second opium war, som i praktiken har utbrutit redan året innan. Kriget leder till att Kina erkänner britternas besittning av Hong Kong (som de i praktiken har innehaft sedan first opium war femton år tidigare) och att Ryssland erövrar kinesiska landområden vid Stilla havet.
 • 1875
  • Den franske kompositören Georges Bizets opera Carmen har urpremiär i Paris, men får ett svalt mottagande av publiken, eftersom den socialrealistiska miljön i föreställningen är ny inom operan. Numera är det en av världens mest kända operor.
  • The world's first ishockeymatch inomhus spelas i Montréal i Kanada.
 • 1918 - Russia closes the peace of Brest-Litovsk med sina fiender i första världskriget Tyskland, Austria Hungary, Bulgarien och the Ottoman Empire. Därmed tar striderna på östfronten slut och Tyskland kan omdirigera trupperna därifrån till västfronten, där kriget kommer att pågå i ytterligare lite mer än ett halvår (till 11 november).
 • 1923 – Den amerikanska tidskriften Time utkommer för första gången. Tillsammans med Newsweek anses den idag vara ett av världens viktigaste nyhetsmagasin.
 • 1940 – Den kommunistiska svenska tidningen Norrskensflammans redaktionshus i Luleå blir totalförstört i en anlagd brand, varvid tre vuxna och två barn omkommer och ytterligare fem personer skadas. I april häktas sju personer för dådet, vilka sedermera alla döms till mångåriga straffarbetsstraff, dock inte för mordbrand, utan skadegörelse. En av de dömda avlider snart på Långholmens fängelse i Stockholm, medan de övriga benådas 1944.
 • 1950 – Den polska regeringen tillkännager att den tänker utvisa alla tyskar ur landet, fem år efter andra världskrigets slut. Tusentals tyskar har sedan krigsslutet redan frivilligt lämnat eller blivit utvisade från Polen, men samtliga tyskar kommer inte att utvisas. Året därpå upphör utvisningarna och de tyskar, som därefter lämnar Polen gör det på frivillig grund.
 • 1974 – Ett flygplan tillhörande Turkish Airlines (Turkish Airlines Flight 981) av typen McDonnell Douglas DC-10 havererar i Ermenonville utanför Paris, varvid samtliga 346 personer ombord omkommer.
 • 1986 – Den så kallade Kurt Waldheims förflutna under Österrikes tid som tysk delstat under nazisttiden (1938–1945). Waldheim anklagas för att ha varit nazist och för krigsförbrytelser på Balkan och även om det inte framkommer några bevis lägger affären en skugga över hela hans andra ämbetsperiod 1986–1992.
 • 1997 – Tv-tornet Sky Tower i den nyzeeländska staden Auckland invigs och blir med sina 328 meter den högsta fristående byggnaden på södra halvklotet, vilket den är än idag (2022).
 • 1999Peter Forsberg gör 3 mål och 3 assister för en total poäng på 6 för Colorado, under en match. där de även vinner matchen efter att ha legat under med 5-0.
 • 2005Burt Rutans aircraft Virgin Atlantic GlobalFlyer landar vid startplatsen i Salina i Kansas efter att piloten Steve Fossett sedan 28 februari med det har genomfört världens första ensamflygning jorden runt utan mellanlandning och tankning.
 • 2021Knivattackerna i Vetlanda. En man med yxa attackerar ett flertal personer. 7 personer skadas varav 3 personer på morgonen den 4 mars 2021 uppgavs vara i kritiskt tillstånd och ha livshotande skador. Attacken äger rum på Bangårdsgatan i Vetlanda, Sweden.
en_GBEnglish