Previous Day The next day

11 :e September år 2023

Måndag den 11:e september år 2023

Today's name is: Dagny, Helny. Congratulations on your name day!

This is week: 37

Day of the year is: 254 of total 365 days.

Historical events this day: (from Wikipedia)

 • 490 f.Kr.Slaget vid Marathon. Den persiska kungen, Darius I, känner inte till några större hinder för framgångsrikt lyckas med sin erövring och få ut sin hämnd mot sina fiender från det Joniska upproret. Mellan åren 491 och 492 byggde Darius upp sin armé och beordrade byggandet av flera fartyg som skulle transportera armén för att vinna över grekerna. En styrka på 9 000-11 000 greker under Kallimachos and Miltiades och 1000 platajer håller sin fasta position mot 600 triremier. Den persiska armén uppgår till över 20 000 man (persiskt infanteri vid Marathon, Grekland). Den persiska styrkan som önskar att avlägsna den atenska styrkan från sitt defensiva läge ger slutligen upp. Datis, den persiska befälhavaren, samtycker till kampen i rädsla för att spartanerna kan dyka upp. På datumet den 11 september 490 f.Kr. börjar striden då persiska och atenska styrkorna snart kommer att drabba samman. Datis flyttar sina styrkor mittemot det atenska infanteriet och de har havet bakom sig som de har kommit in ifrån i förrgår. Ungefär 1 600 meter bort marscherar atenerna tills de befinner sig cirka 200 meter från den närmaste persiska styrkans linje – och deras position ligger precis på tillräckligt avstånd från de persiska bågskyttarna. De persiska bågskyttarna kan inte nå dem. Athenerna springer de återstående 200 meterna och drabbar samman med den persiska styrkan. Senare, i rädsla, flyr den persiska armén mot det havet. Många slaktas och många perser förlorar sina liv under reträtten. Sju fartyg fångas. I slutet av slaget har 6 400 perser stupat medan endast 192 greker, däribland Atens krigsarkont Kallimachos. Efter att ha tryckt perserna tillbaka till sjöss seglar de sedan runt Sounion.[3] Efter slaget återvänder perserna hem. Före slaget skickar atenarna löparen Feidippides att söka hjälp av Sparta. Spartanerna dröjer dock, eftersom de har religiösa krav (Karneia), som säger att de måste vänta till nästa fullmåne. Den grekiske historikern Herodotos, som är huvudkällan till uppgifter om de grekisk-persiska krigen, omnämner Feidippides som sändebudet, som springer från Athens to Sparta för att be om hjälp, och sedan tillbaka, en sträcka på över 24 mil åt vardera hållet. Det sägs att hans sista ord, innan han kollapsar och faller död ner, är ”Chairete nikomen” (”Var hälsade, vi har segrat”).
 • 9Battle of the Teutoburg Forest får sitt slut.[4] Den direkta följden blev att Romarriket förlorade merparten av dagens Tyskland, området mellan Rhine and Elbe, då man drog sig tillbaka västerut för att aldrig komma tillbaka. Rom hade förlorat sitt överläge med vilket de lagt under sig merparten av Germanien. Aldrig skulle Rom återfå det överläget. På längre sikt hade slaget stor betydelse för Europas historia, då Rom aldrig lyckades införliva Germanien i den romerska provinsstrukturen. Detta slag blev bortglömt under flera århundraden men återupptäcktes i början av 1500-talet, then Tacitus skrifter hade upptäckts i ett par monastery. Den exakta platsen för slaget, Kalkriese near Bramsche, blev känd först 1987 genom fynd av en brittisk amatörarkeolog som funnit en silverskatt. Under ledning av Dr Wolfgang Schlüter gjordes sedan noggranna undersökningar som kunde slå fast att man till slut funnit platsen för detta blodiga slag. Hos romerska riket som led ett nederlag blev så många som 20 000 dödade, sårade eller tillfångatagna. På den germanska sidan var endast 500 sårade eller döda.
 • 1226 – Den första förekomsten av katolsk praktik med adoration börjar formellt i Avignon, France.
 • 1297Slaget vid Stirling Bridge. Den engelska nordarmén, som har sänts för att kuva den skotske frihetshjälten William Wallaces uppror i norr, besegras av skottarna vid Stirling Bridge. Under William Wallaces ledning hade ett uppror startat i maj 1297. Engelsmännen sände en stor armé norrut för att kuva upproret. Slaget skedde vid en bro som endast tre man i taget kunde gå över i bredd. Skottarna gick till anfall och flera av engelsmännen trängdes på bron. Flera av engelsmännen trillade i vattnet och drunknade p.g.a. dåliga simkunskaper och tung utrustning. Skottarna kom längre in på bron och slängde fienden i vattnet. Till slut rasade bron och engelsmännen flydde i skräck ifrån platsen.
 • 1541Santiago de Chile förstörs av Mapuchestyrkor during Araucokriget.
 • 1565Belägringen av Malta avslutas. Belägringen inleddes den 18 maj 1565 med en styrka bestående av sammanlagt 48 000 man, av vilka 28 000 osmanska soldater och resterande stöd av trupper från Alger och Tripoli, enligt Francisco Balbi di Correggio som förde journal över belägringen. Maltas styrka bestod av knappt 8 000 soldater, varav blott cirka femhundra var riddare. Övriga trupper bestod främst av milis som kom ur den lokala befolkningen. Belägringen kom att vara i 116 dagar när till slut turkarna för gott kom att lämna ön och hade inneburit stora förluster för turkarna som uppgick till så många som 25 000 manskap i omkomna. I jämförelse detta taget med maltesernas förluster som uppgick till ett manskap på cirka 2 500 omkomna.
 • 1609Henry Hudson discovers Manhattan för första gången och de ursprungsbefolkningar som bor där. Ursprungsbefolkningarna kom med tiden sedan att drivas därifrån.
 • 1676 – Dödsstöten för de svenska häxförföljelserna, då Annika Tomsdotter erkänner i rätten att hon aldrig hade varit på Blåkulla. (Källa: Häxornas försvarare, Jan Guillou.)
 • 1697 – Osmanska rikets historia.
 • 1709 – De allierade under War of the Spanish Succession victories in slaget vid Malplaquet. Detta var en av hertigen av Marlboroughs största segrar någonsin. Det var det näst sista stora slaget under hela kriget och ett av de största och mest avgörande. Endast slagen vid Oudenarde och Denain var större.
 • 1714Belägringen av Barcelona avslutas i samband med att Barcelona intas av spanska trupper. Detta avslutar War of the Spanish Succession på spansk mark och leder i förlängningen till avskaffandet av Kataloniens självstyre.[5]
 • 1750 – Slaget vid Gingee, var en av de mest imponerande franska militära insatserna under andra Carnatickriget. De tar fästningen Gingee, som allmänt ansågs vara osårbar, under ett enskilt nattligt anfall.
 • 1758 – Kungariket Storbritannien.
 • 1773Benjamin Franklin skriver “There never was a good war or bad peace”.[6][7]
 • 1777Slaget vid Brandywine. Slaget stod mellan den amerikanska armén under the command of General George Washington and that British Army under befäl av general Sir William Howe. Britterna besegrade amerikanerna och tvingade dem att dra sig tillbaka mot den amerikanska huvudstaden Philadelphia. Striden äger rum nära Chadds Ford i Pennsylvania under Howes fälttåg att inta Philadelphia, en del av det American War of Independence.
 • 1780 – Cirka 10 personer omkommer i Sugarloaf massakern.
 • 1786 – Annapolis-konventionen påbörjas.
 • 1789Alexander Hamilton utses som USA:s finansminister och blir den förste finansministern någonsin. Alexander Hamilton nedlade som sådan ett enormt arbete bland annat vid statsskuldens reglering, den unionella bankens grundläggning och det unionella skatteväsendets ordnande. Han kom att utföra ett omfattande stort och långt arbete på posten som finansminister. Under president John Adams minskades emellertid hans inflytande.
 • 1792Hope-diamanten blir stulen tillsammans med andra franska kronjuveler när sex män bryter sig in i huset där de fanns.
 • 1802 – Frankrike annekterar Kungariket Sardinien.
 • 1803 – ]
 • 1814 – ]
 • 1829 – Överlämnande av expeditionen ledd av Tampico, skickad av den spanska kronan för att återta Mexiko. Detta är fullbordandet av Mexikos kampanj för självständighet.
 • 1836 – Republiken Riograndense utropas av rebeller efter att ha besegrat slaget vid Seival under Ragamuffin-kriget.
 • 1850 – Sångerskan Jenny Lind (som tillbringar sina första år i Upplands Väsby kommun), (“Swedish Nightingale”), har sin första konsert i USA, på Castle Clinton nationalmonumentet, på södra spetsen av Manhattan in New York.
 • 1857Mountain Meadows-massakern: ett nybyggartåg blir massakrerat av mormoner utanför Salt Lake City. En lokal milis av mormoner begår massmord mot en grupp nybyggare som fredligt färdades genom Utah på väg mot California. Händelsen kallas Mountain Meadows-massakern och startade som ett indianöverfall som snabbt övergick till belägring. Nybyggarna lurades av en ledande mormonpastor att lämna ifrån sig sina vapen. Därefter massakrerades de av mormonerna och indianerna tillsammans. Cirka 120 människor, män, kvinnor och barn dödades.
 • 1871 – Det första passagerartåget passerar genom Cenistunneln mellan Frankrike och Italien. Arbetet på 8-milstunneln hade börjat 1861 under ledning av fransk ingenjör.
 • 1872Prosper Henry detects asteroid 125 Liberatrix.
 • 1903 – Den första tävlingen sker på Milwaukee Mile. Det är den äldsta största motorvägen i världen.
 • 1904 – Slagskeppet Connecticut lanseras i New York och dessutom introduceras en ny “era” för sjökonstruktion.
 • 1905 - On Manhattan in New York sker en urspårning vid de förhöjda järnvägarna och 13 personer omkommer och 48 personer skadas allvarligt.[10]
 • 1914 - The German offensiven på västfronten under World War I hejdas vid Marne.
  • Slaget vid Bita Paka.
 • 1916 – 11 personer omkommer vid en olycka vid Quebec Bridge.
 • 1921Nahalal, det första Moshav, grundas och blir bosatt av människor, som en del av en sionistisk plan för att skapa en judisk stat, som senare kom att bli Israel.
 • 1922British Palestine Mandate proklameras i Palestina.
  • Karsfördraget ratificeras i Jerevan, Armenien.
  • Morgontidningen “The Sun News-Pictorial” grundas första gången, i Melbourne, Australien.
 • 1941 – I det tal som Charles Lindbergh håller, anklagas britterna, judarna och FDR:s administration för att pressa för krig mot Tyskland.
 • 1943 – Nazisterna tömmer och dödar de kvarvarande överlevande i gettona i Minsk och Lida.
 • 1944 – Brittiskt bombflyg förstör cirka 75 procent av bebyggelsen i den German the city Darmstadt, varvid omkring 11 500 människor omkommer.
 • 1945 – Den 9:e divisionen av australiska armén befriar Batu Lintang-lägret. Det var ett interneringsläger för krigsfångar och civila på ön Borneo. Vid befrielsen finns 2024 personer i lägret (1392 är krigsfångar, 395 är civila män och 237 är civila kvinnor och barn). Bland officiella papper som hittas i lägret vid befrielsen framgår det att det fanns planer att mörda alla som finns i lägret (en dödsorder var utfärdad). Det var tänkt att bli den 18 augusti, men på grund av japanska kapitulationen den 15 augusti utfördes massmorden inte den 18 augusti. Det nya datumet för att rensa lägret blev 15 september. Alltså hade befrielsen förhindrat en framtida terror fyra dagar senare och räddat de över 2 000 människor som fanns där, av vilka det fanns kvinnor och barn.[11]
 • 1946 – Det första mobila långdistanstelefonsamtalet från bil till bil genomförs.
 • 1950The Korean War: president Harry S. Truman godkänner militära operationer norr om 38:e breddgraden.
 • 1954 – New England och orsakar mycket skada och 29 personer omkommer.
 • 1955 - King Gustaf VI Adolf skriver sitt namn på en sten på Djäkneberget in Västerås när han och drottning Louise avslutar sin eriksgata through Västmanland och den namnteckningen blir ännu en inskription.
 • 1960 – Det 17:e Sommar-OS avslutas i Rom. 2008 skrev David Maraniss: “Rom 1960: De olympiska spelen som förändrade världen”.
 • 1961Världsnaturfonden (World Wide Fund for Nature; WWF) grundas och blir registrerad. Därmed kan det internationella insamlingsuppdraget formellt börja.[12] Det första WWF kontoret öppnar.[13]
  • Orkanen carla som startade 3 september, slår till mot Texas kust.
 • 1962The Beatles spelar in vad som blir deras första egna singel Love Me Do.
 • 1965 - During Indo-pakistanska kriget 1965 intar den indiska armén staden Burki, sydost om Lahore.
 • 1967Provierörelsen dissolves.
 • 1968 – ]
 • 1970 – Bilmodellen Ford Pinto is launched.
 • 1971 – Den svenska avdelningen av Världsnaturfonden (WWF) grundas.
  • Den egyptiska konstitutionen blir officiell.
 • 1972San Franciscos tunnelbana inaugurated.
 • 1973 - One militärjunta, led by Augusto Pinochet, störtar Chile President Salvador Allende i en military coup.
 • 1974 – Charlotte, North Carolina. Det var 72 personer omkommer som följd av kraschen och 10 personer överlever.
 • 1976 – En bomb som utplacerats av den kroatiske terroristen Zvonko Bušić upptäcks vid New Yorks Grand Central Terminal; en person som försöker desarmera bomben omkommer.
 • 1977 – Den rysk-sovjetiske astronomen Nikolaj Tjernych detects asteroid 37530 Dancingangel.
 • 1978 – Den svenske formel 1-föraren Ronnie Peterson avlider i sviterna av en olycka i Italiens Grand Prix on Monza-banan the day before.
 • 1979 – Passagerarfärjan M/S Estonia beställdes av Viking Line. Passagerarfärjan M/S Estonia ska byggas enligt ett kontrakt slutet mellan skeppsvarvet Meyer Werft in Papenburg and Rederi Ab Sally (en av delägarna i Viking Line) under namnet M/S Viking Sally. [15] Skeppsbygget tog ovanligt kort tid.[15] Femton år senare förliste hon i The Estonia disaster, på öppet hav mellan finska Utö och estniska Dagö. Fartygskatastrofen var den största i fredstid i nordiska farvatten, en av de dödligaste överhuvudtaget under sent 1900-tal. Sammanlagt omkom 852 människor. Bedömning gjordes från haverikommissionen i dess slutliga officiella rapport från december 1997 att färjan var felkonstruerad och att låsen som höll bogvisiret på plats var för svaga.[16] Men redan tidigare delrapporter från så tidigt som 1994 menade även att katastrofen berodde på att bogvisirets låsanordningar brustit.
 • 1980 – Röstande godkänner en ny konstitution av Chile, senare ändrad efter president Pinochets avgång.
 • 1982
 • 1985 – Två tåg frontalkolliderar i portugisiska Alcafache och fattar eld. Uppgifterna om antal omkomna varierar mellan 45 och 150.
 • 1987 – Den jamaicanske reggaeartisten Peter Tosh som slog igenom tillsammans med Bob Marley i the Wailers rånmördas i sitt hem tillsammans med flera andra vänner.
 • 1988 – Det svenska rockbandet The Empire gör sin sista spelning på Ritz i Stockholm.
 • 1989 – Ungern meddelar att de 7000 östtyska flyktingar som inrymts i tillfälliga läger och som vägrat att återvända hemåt och vill komma till väst är fria att lämna och börja bege sig västerut, till West Germany.[18]
 • 1992 – Oahu.
 • 1997 – Efter att slutfört en 10 månaders resa anländer NASA's rymdfarkost Mars Global Surveyor till planeten March.[19] Huvuduppgiften är att kartlägga March yta. Det primära uppdraget är klart i januari 2001 och sonden utför ett utökat uppdrag till i november 2006 då kontakten förloras.
  • Efter en rikstäckande folkomröstning röstar Skottland för att inrätta ett delegerat parlament i Storbritannien.
 • 1999Lincoln Near-Earth Asteroid Research discovers jordnära asteroid 101955 Bennu.
 • 2000 – Singeln On a Night Like This släpps med Kylie Minogue. Minogue framför låten i Sydney 2000 på Olympiska sommarspelens avslutningsceremoni.
 • 2001 - One terroristattack of al Qaeda utförs mot World Trade Center on Manhattan in New York då 2 kapade flygplan träffar varsin byggnad. Norra tornet träffas kl 08:46 och södra tornet träffas kl 09:03. Det sker ytterligare en attack och American Airlines Flight 77 träffar Pentagon in Washington DC, USA.[20] Ett fjärde kapat flygplan kraschar på ett fält i Shanksville, Pennsylvania efter ett uppror från passagerarna och flygplanet når inte sitt anfallsmål. Ingen ombordvarande överlever. Folk som följer radio och televisionen blir skärrade och undrar vad det är frågan om. World Trade Center on Manhattan in New York. När norra tornet har brunnit i 73 minuter uppstår ett stort rökmoln/dammoln som omger södra tornet och de flesta tror detta var en ny stor explosion, men när dammolnet lättar och det blir mer synligt ser man att hela tornet är borta. Anledningen att södra tornet kollapsar först trots att det blev träffat sist beror på att flygplanet träffar längre ner och det blev mera tyngd över skadan. 29 minuter senare brister norra tornets bärande balkar och tyngden ovanifrån får tornet att successivt falla mot marken i hastig takt – Manhattan täcks av ett gigantiskt dammoln. Amerikanarna har svårt att acceptera att bli förnedrade med förlusten av tvillingtornen och kriget mot terrorismen startar efter ett offentligt tal av president George W. Bush the September 20. Själv besöker han ground zero on Manhattan sex dagar innan (den September 14). 2996 människor inklusive 19 kapare omkommer den dagen i de samordnade terroristattackerna anordnade av al-Qaida. De flesta omkomna är från norra tornet ovanför kraschzonen eftersom kraschen har skurit av trapphusen. Då fanns det ingen väg ut för de drygt 1 300 människorna som befann sig ovanför kraschzonen.
 • 2002 – Den svenska sångaren Marie Fredriksson faller ihop hemma i sitt badrum efter en joggingrunda; hon får ett epileptiskt anfall. Det konstateras senare att hon har fått en hjärntumör. På albumet The Change from 2004 beskriver hon känslorna under sjukdomen. Hon friskförklaras 2006.
 • 2003Sveriges utrikesminister Anna Lindh avlider till följd av de skador hon tillfogades i ett knivöverfall dagen före. Hon avlider klockan 05.29 på morgonen den 11 september 2003. Som följd hålls två minneshögtider och Goran Persson håller ett tal på kvällen i direktsänd TV samma dag som Anna Lindh avlider. Riksdagen har sin stora minnesstund för Anna Lindh den 16 september 2003 under talman Björn von Sydow. Tre dagar senare, den September 19, hålls den stora minneshögtiden i Blå hallen i Stockholms stadshus med 1300 inbjudna gäster. Sveriges konung Carl XVI Gustaf och drottningen är närvarade.[21] Händelsen sänds även i TV. Gärningsmannen Mijailo Mijailovic grips i hemmet i Tullinge den 24 september av den nationella insatsstyrkan.[22] Den 6 januari 2004 erkänner Mijailovic att det är han som är mördaren. Den 2 december 2004 döms Mijailo Mijailović of Supreme Court to livstids fängelse för mordet on Anna Lindh med stöd av bland annat DNA-bevisning.
 • 2004 – En helikopter crashes in Egeiska havet av okänd anledning, och 16 höga representanter för grekisk-ortodoxa kyrkan i Alexandria omkommer, däribland patriark Petrus VII av Alexandria.
  • Det 1 000:e dödsfallet bland de amerikanska soldaterna i Iraq occurs.
 • 2005 – De sista av israeliska styrkorna lämnar Gaza vilket sätter punkt för 38 år av israeliskt militärt styre.[23]
 • 2007Helikopterolyckan i Ryd.
  • Ryssland testar det största konventionella vapnet någonsin, fadern av alla bomber.
 • 2009 – Under uppdraget STS-128 med bland annat den svenske astronauten Christer Birdsong ombord, avslutar rymdfärjan Discovery med sin besättning sin tvåveckorsresa och uppdrag i rymden och landar åter på jorden vid Edwards Air Force Base (landar 11 september kl 8:53 p.m lokal tid).
 • 2011 – På 10-årsdagen av 11 september-attackerna invigs det nya minnesmärket över de fallna tvillingtornen och alla omkomna med namn ingraverade av de omkomna, dels i den attacken och i attacken 1993 i räckena som omger hålen.
 • 2012 – Amerikanska ambassaden i Benghazi, Libyen attackeras, vilket resulterar i fyra dödsfall. Militanta islamister anfaller den amerikanska diplomatiska föreningen i Benghazi, Libya och dödar USA:s ambassadör 1979.
 • 2013 – Ungefär 1,6 miljoner deltagande människor bildar en 48 mil lång mänsklig kedja i samband med det årliga firandet av Kataloniens nationaldag och till stöd för katalansk självständighet från Spain. Den mänskliga kedjan sträcker sig längs den antika vägen Via Augusta, från Le Perthus in Languedoc-Roussillon to Alcanar vid Kataloniens gräns mot regionen Valencia (känt som den katalanska vägen).[24]
 • 2015 – Vid hård regnstorm i Mecca, Saudiarabien, sliter vindar loss en stor hög kran, som faller rakt ner på Masjid al-Haram-moskén och träffar taket. Kranen och moskétaket kollapsar rakt på en folksamling inne i moskén, så att golven blodtäcks.[25] Många människor får flera ton av rasmassor över sig. Sammanlagt 111 personer omkommer och nära 400 skadas. Många blir fångar innanför de tonvisa rasmassorna. Att få ut dem tar lång tid. [26] De 111 omkomna människorna kommer från tolv olika nationer världen över.
 • 2017
 • 2018
 • 2020 - One peace agreement concluded between Israel and Bahrain. Relationerna med Bahrain ska “normaliseras” säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Donald Trump är en av de som förmedlar vidare denna nyhet.[28]
en_GBEnglish