Föregående Dag Nästa Dag

7 :e Augusti år 2025

Torsdag den 7:e augusti år 2025

Dagens namn är: Dennis, Denise. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 32

Dag på året är: 219 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

  • 1316 – Efter att påvestolen har stått tom i över två år väljs occitaniern Jacques Duèze till påve och tar namnet Johannes XXII. Han förblir påve i 18 år, till sin död 1334 och under hans pontifikat fortsätter påvarna att ha sitt säte i franska Avignon i stället för Rom. Det präglas av påvedömets strid med den tysk-romerske kejsaren, men också av att den kyrkliga förvaltningen förändras och förbättras genom att den blir mer centraliserad.
  • 1942 – De allierade (framförallt amerikanska) styrkorna inleder sin landstigning på de södra Salomonöarna i Stilla havet, vilket inleder slaget om Guadalcanal, som kommer att pågå i ett halvår (till den 9 februari 1943). Målet med Operation Watchtower, som det också kallas, är att hindra japanerna att använda öarna som baser för fortsatt krigföring under stillahavskriget. Japanerna blir överraskade av landstigningen och ger i december upp öarna, men evakuerar dem helt först den 7 februari 1943. Slaget blir en betydelsefull strategisk seger för de allierade, eftersom det innebär slutet på japanernas expansion i Stilla havet och att de allierade kan övergå från försvars- till anfallsstrategier.
  • 1947 – Den norske expeditionsledaren och upptäcktsresanden Thor Heyerdahls balsaflotte Kon-Tiki grundstöter på Raroia i Tuamotuöarna efter en seglats på när 7 000 km under 101 dagar. Besättningen består av fem norrmän och en svensk och med seglatsen vill Heyerdahl bevisa att det är möjligt att människor i forntiden har befolkat Stilla havets övärld i Söderhavet från Sydamerika. Expeditionen blir internationellt känd och uppmärksammad, men forskare är tveksamma till vad den egentligen bevisar.
  • 1960 – Den franska kolonin Elfenbenskusten utropar sig självständig från moderlandet Frankrike.[3] Kolonin har sedan 1958 haft visst självstyre inom det franska samväldet, efter att sedan 1904 ha ingått i Franska Västafrika, men nu blir landet alltså helt självständigt. Trots det behåller man nära band till Frankrike och har så än idag (2022).
  • 1982 – Den armeniska väpnade organisationen ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia) Ankaras internationella flygplats, varvid 9 personer omkommer (7 turkar, en västtysk och en amerikan) och 72 skadas. ASALA hävdar att angreppet är en protest mot ”den turkiska fascistiska ockupationen av Armenien”. Angreppet fördöms av den turkiske presidenten och den armeniske patriarken i Istanbul och tre dagar senare sätter en turkisk armenier eld på sig själv i Istanbul i protest mot angreppet.
  • 1985 – 24-åriga Jeremy Bamber utför morden vid White House Farm nära Tolleshunt D’Arcy i England.
  • 1987 – Den 30-åriga amerikanska simmaren Lynne Cox blir den första människa som simmar över Berings sund mellan den amerikanska delstaten Alaska och det ryska Kamtjatka. Simningen mellan öarna Stora (i Ryssland) och Lilla Diomedes (i USA) tar 2 timmar och 5 minuter och vattentemperaturen är 5° Celsius. Cox genomför simningen som en protest med det pågående kalla kriget.
sv_SESwedish