Föregående Dag Nästa Dag

7 :e April år 2026

Tisdag den 7:e april år 2026

Dagens namn är: Irma, Irmelin. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 15

Dag på året är: 97 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 1141 – Sedan den engelske kungen Stefan av Blois’ trupper har blivit besegrade av hans kusin Matildas armé i slaget vid Lincoln den 2 februari utropas hon denna dag till regerande drottning av England i opposition mot Stefan. Hon erkänns dock inte i hela riket och redan den 1 november tvingas hon avsäga sig tronen.
 • 1384 – I ett dokument av kung Albrekt av Mecklenburg omnämns den östgötska staden Norrköpings stadsprivilegium för första gången i bevarade källor. Forskarna tror att Norrköping kan ha erhållit stadsprivilegiet redan i början av 1300-talet, men eftersom detta är det äldsta bevarade beviset för det räknas denna dag som stadens grundläggningsdatum.
 • 1655 – Sedan Innocentius X har avlidit den 7 januari väljs Fabio Chigi till påve och tar namnet Alexander VII.[4]
 • 1906
  • Den svenska riksdagen antar en stavningsreform, som innebär att gammalstavningen tas bort från Sveriges skolor och myndigheter och att Svenska Akademiens ordlista över svenska språket ska ligga till grund för stavningen av svenska språket. Därmed avskaffas f, fv och hv som stavningar av v-ljudet och ersätts av enbart v (så att till exempel hvalf ska stavas valv), och dt ersätts av t eller tt för t-ljudet (så att till exempel rödt ska stavas rött). Pluraländelser på verb (till exempel vi gingo eller de stodo) avskaffas dock inte förrän under andra världskriget på 1940-talet.
  • Den italienska vulkanen Vesuvius får ett utbrott, som ödelägger stora delar av staden Neapel och kräver över 100 människoliv. Vid detta utbrott sprutar Vesuvius ut mer lava än vid något annat av sina kända utbrott.
 • 1939 – Italienska trupper inleder en invasion av Albanien, vilket den italienske diktatorn Benito Mussolini delvis har inspirerats till av den tyska annekteringen av Österrike och invasionen av Tjeckien i mars samma år. Den 12 april är invasionen slutförd och den albanske kungen Zog I har tvingats i exil. Albanien blir en del av Stor-Italien som ett kungarike i personalunion med det italienska, fram till 1943, då Albanien invaderas av Tyskland.
 • 1945 – Japanerna genomför Operation Ten-Go, den sista stora japanska flottoperationen under kriget i Stilla havet under andra världskriget. Slagskeppet Yamato, som då är världens största, och nio andra japanska fartyg påbörjar ett självmordsanfall mot de amerikanska styrkorna under det pågående slaget om Okinawa, men de blir upptäckta innan de har kommit fram och Yamato och fem av de andra fartygen sänks av amerikanerna.
 • 1948 – Förenta Nationerna inrättar Världshälsoorganisationen (World Health Orgianization; WHO), som ska arbeta för att världens befolkning ska vara vid så god hälsa som möjligt. Organisationen blir snart en viktig aktör vid bekämpandet av sjukdomar, genom distribution av vaccin och mediciner och även i att slutgiltigt försöka få bukt med stora världssjukdomar, såsom aids, malaria och smittkoppor.
 • 1953 – Sedan norrmannen Trygve Lie har avgått från posten som Förenta nationernas generalsekreterare den 10 november året före väljs den svenske diplomaten Dag Hammarskjöld denna dag till hans efterträdare på posten, sedan han den 31 mars har föreslagits i säkerhetsrådet med 10 röster av 11. Hammarskjöld kommer att inneha posten till 1961, då han omkommer i en flygolycka.
 • 1971 – De båda kroaterna Miro Barešić och faller samman och dess delstater blir självständiga.
 • 1990 – Passagerarfartyget M/S Scandinavian Star, som är på väg från den norska huvudstaden Oslo till Fredrikshamn i Danmark fattar eld utanför svenska Lysekil och branden är troligen anlagd. 158 personer av de 482 ombordvarande omkommer, varav 26 stycken är barn under 15 år och 3 är svenskar. Efter olyckan renoveras fartyget och fortsätter göra tjänst till 2004, då det skrotas. Polisundersökningen läggs så småningom ner och det blir aldrig fastställt hur bränderna uppstod eller vilka som ska ha varit skyldiga.
 • 2003 – Under det pågående Irakkriget intar brittiska styrkor staden Basra, medan amerikanerna intar den irakiska huvudstaden Bagdads flygplats. När hela Bagdad faller i invasionsstyrkans händer två dagar senare faller även Saddam Husseins regim och därmed är invasionen av Irak i praktiken över (även om den officiellt förklaras avslutad först 1 maj).
 • 2017
  • Terrordådet i Stockholm 2017 sker på Drottninggatan i centrala Stockholm. En kapad lastbil åker igenom en folkmassa i hög hastighet och kraschar slutligen in i entrén till Åhléns City. Tre personer dör omedelbart. Ytterligare två personer avlider på sjukhus, en samma dag och en tre veckor senare. Femton skadas och av dem skadas nio allvarligt.
  • USA genomför en Donald Trump. Attacken ska ha slagit ut stora delar av flygbasen. Minst sju syriska soldater dödas.
sv_SESwedish