Föregående Dag Nästa Dag

4 :e Juni år 2026

Torsdag den 4:e juni år 2026

Dagens namn är: Solbritt, Solveig. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 23

Dag på året är: 155 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 780-talet f.Kr. – Anteckningar görs i Kina om världens första kända solförmörkelse.
 • 1039 – Henry III blir kung över Tysk-romerska riket.
 • 1134 – Tronpretendenten Erik Emune besegrar den danske kungen Nils i slaget vid Foteviken i sydvästra Skåne. Slaget avslutar det danska inbördeskrig, som har rasat sedan kung Nils son Magnus (tidigare tronpredentent i Västergötland) har mördat Erik Emunes halvbror hertig Knut Lavard 1131 (på grund av att han har känt sin ställning hotad av Knut och Erik, som är missnöjda över att inte själva ha fått ta över den danska tronen efter sin far Erik Ejegods död 1103 – istället togs tronen över av dennes bror Nils). Detta blir det första slag i Nordens historia, där rytteri används i större utsträckning, men trots att Nils blir besegrad och hans son Magnus stupar är han fortfarande kung av Danmark. Därför blir han tre veckor senare mördad i Schleswig av Erik Emune, som den 25 juni utropar sig till ny kung.
 • 1745 – En preussisk här på 58 500 man, ledd av kung Fredrik II, besegrar en jämnstark österrikisk-sachsisk armé (58 700 man), ledd av ärkehertig Karl Alexander av Lorraine, i slaget vid Hohenfriedberg. Slaget blir en avgörande seger för preussarna under det österrikiska tronföljdskriget och kungen får efter detta snart epitetet Fredrik den store.
 • 1783 – De franska uppfinnarbröderna Joseph och Étienne Montgolfier genomför världens första uppstigning med en varmluftsballong inför publik i Annonay i sydöstra Frankrike (redan 14 december året före har de lyckats få en ballong att stiga till 250 meters höjd och vid experiment under våren har det lyckats med ännu högre höjder; detta är alltså den första uppstigningen inför publik). Denna dag lyckas de få ballongen att stiga uppåt 2 kilometer och efter 10 minuters flygning landar ballongen 2 kilometer från startplatsen. Nästa experiment genomförs den 19 september, då de lyckas skicka upp en ballong med levande varelser ombord.
 • 1805 – Den första Trooping the Colour-ceremonin (den brittiska monarkens officiella födelsdagsfirande) äger rum i London.
 • 1849 – Det första av tre liberala reformmöten i Örebro öppnas i Societetssalongen, under ledning av godsägaren och skriftställaren Carl Henrik Anckarsvärd (de övriga hålls 1850 och 1853). Mötena genomförs av frisinnade och liberala högreståndspersoner och har som syfte att reformera den svenska rösträtten och utformningen av riksdagen. Mötet tillkommer sedan kung Oscar I har lagt fram ett förslag om införande av tvåkammarriksdag, då många av deltagarna hellre vill ha ett enkammarsystem.
 • 1859 – En fransk-sardinsk styrka på 59 100 man, ledd av den franske kejsaren Napoleon III och den sardinske kungen Viktor Emanuel II, besegrar en mer än dubbelt så stor österrikisk här (125 000 man), ledd av fältmarskalk Ferencz József Gyulay, i slaget vid Magenta i Lombardiet (nuvarande norra Italien). Den fransk-sardinska segern blir avgörande för det andra italienska självständighetskriget och ett viktigt led på vägen mot Italiens enande, som sker två år senare.
 • 1907 – De båda skånska sportklubbarna IF Svithiod och Stattena IF slås samman och bildar Helsingborgs IF, som snart får inriktning mot fotboll. Idag (2022) spelar klubben i Superettan och är hittills det enda svenska lag som under en och samma säsong har vunnit de tre högsta svenska fotbollstitlarna Allsvenskan, Svenska cupen och Supercupen (2011).
 • 1913 – Den brittiska militanta kvinnliga rösträttskämpen Emily Davison kastar sig framför kung Georg V:s häst vid WSPU:s färger på kungens häst.
 • 1916 – Ryssarna inleder den så kallade Brusilovoffensiven (uppkallad efter den ryske befälhavaren Aleksej Brusilov) mot Österrike-Ungern. Offensiven, som pågår till 20 september, leder till en tillfällig rysk framgång på östfronten under första världskriget, då österrikarna drivs tillbaka 10 mil i Ukraina. De ryska förlusterna uppgår efter offensivens genomförande till en miljon man, medan de österrikiska blir nästan två miljoner.
 • 1920Första världskrigets segermakter sluter fred med Ungern genom att det så kallade Trianonfördraget undertecknas i Versailles utanför Paris (sedan dubbelmonarkin Österrike-Ungern har upplösts 1918 sluts separata freder med de båda riksdelarna och freden med Österrike har undertecknats året före). Freden innebär, att dubbelmonarkin formellt upplöses och att Ungerns gränser efter upplösningen fastställs, varvid landet förlorar 72 % av sin tidigare yta och 62 % av befolkningen.
 • 1937 – Världens första kundvagnar införs på Sylvan Goldman, som under året före har funderat på hur kunderna ska kunna få med sig fler varor och då kommit på idén att sätta en varukorg och hjul på en vikbar stol. Eftersom detta har varit inspirationsgrunden kallar till en början vagnarna för ”vikbara korgbärare”.
 • 1939Förintelsen: M/S St. Louis, ett fartyg som transporterar 963 judiska flyktingar, nekas tillstånd att lägga till i Florida, i USA, efter att ha lämnat Kuba. Fartyget tvingas återvända till Europa, fler än 200 av dess passagerare dör senare i nazistiska koncentrationsläger.
 • 1940
  • Slaget vid Dunkerque avslutas. Ett viktigt slag under andra världskriget mellan de allierade och Nazityskland.
  • Operation Dynamo, genom vilken den brittiska expeditionskåren har evakuerats undan tyskarna från Dunkerque på franska nordkusten över till Storbritannien, avslutas efter åtta dagar. Genom att man har använt alla upptänkliga flytetyg från södra Storbritannien och ett stort antal civila har deltagit i räddningsaktionen har man i princip lyckats rädda hela den brittiska styrkan och även några franska soldater – totalt 338 226 man – och händelsen går till historien under namnet Miraklet vid Dunkerque.
  • Georgij Zjukov utses till armégeneral.
 • 1942 – Japanska styrkor inleder ett anfall mot de amerikanska Midwayöarna i Stilla havet, med syfte att bryta USA:s strategiska makt på havet. Slaget vid Midway, som pågår till 7 juni, blir dock en vändpunkt i Stillahavskriget, då det blir en avgörande amerikansk seger, som leder till att USA övertar initiativet från Japan och inleder det tre år långa besegrandet av de japanska styrkorna.
  • Båten S/S Iron Crown, ett 100 meter långt fraktfartyg sänks av en japansk ubåt, 38 av 43 ombordvarande omkommer.[6]
  • Ett slagskepp av typen “Tosa”, bombas och skadas i Stilla havet, av USA:s flotta med hjälp av ett stridsskepp. Fartyget hade 1 708 människor ombord av vilka 811 människor omkommer. De människor som räddas och överlever blev räddade av Kejserliga japanska flottan.
 • 1944
  • I slutet av den sedan 22 januari pågående invasionen av Normandie i norra Frankrike och detta därmed öppnar ”den andra fronten” i Europa får tyskarna svårare att enbart koncentrera reserverna till Italien.
  • Utanför ö-gruppen Marianerna så blir ett lastfartyg torpederat och 1500 människor omkommer. USA:s flotta ligger bakom förlisningen.
 • 1965 – Kulturreservatet Wadköping i Örebro, som är ett friluftsmuseum bestående av gamla hus från 1500- till tidigt 1900-tal, invigs av kung Gustaf VI Adolf, som ett led i öppnandet av stadens 700-årsfirande (man vet inte exakt när Örebro fick sitt stadsprivilegium, men då man förmodar att det var under 1260-talet har man valt år 1965 för att fira 700-årsjubileet). Själva jubileumsutställningen varar i drygt två veckor (till 20 juni), men Wadköping finns som museum än idag (2022). Namnet Wadköping är taget efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad med detta namn, eftersom han föddes i Örebro och räknas som en av ”stadens söner”.
 • 1970 – Det brittiska protektoratet över Tonga upphör.[7] Detta innebär att kungariket Tonga har stått under brittiskt beskydd sedan protektoratets upprättande 1900, men att det nu istället blir ett helt självständigt rike (även om det samtidigt blir medlem av det brittiska samväldet), det enda kungariket i Oceanien.
 • 1981Astronomen Edward L.G. Bowell vid Anderson Mesa Station upptäcker asteroid 2494 Inge.
 • 1982 – Det blir värmerekord för tidigaste förekomst av en “tropisk natt”, vid kullen i Skåne. För perioden 1951-2017 är 4 juni 1982 det tidigaste datumet för tropiskt dygn som man känner till. Tropisk natt betyder att temperaturen aldrig sjunker under 20 grader och detta rekord stod sig i 36 år tills det inträffade 3 juni 2018 vid Vinga i Göteborgs skärgård (ett nytt rekord för tropisk natt).[8]
 • 1986 – Israel.
 • 1988 – Tre bilar på ett tåg som transporterar hexogen till Kazakstan exploderar i Arzamas, Gorky Oblast, Sovjetunionen, dödar 91 personer och skadar cirka 1500.
 • 1989
  • Militär slår ner de studentprotester för ökad demokratisering, minskad korruption och större frihet för studenterna i Kina, som har pågått på Himmelska fridens torg i den kinesiska huvudstaden Peking sedan i april. Protesterna har bland annat utbrutit efter att den då 73-årige reformpolitikern Hu Yaobang har avlidit av en hjärtattack under möte med den kinesiska politbyrån. Den kinesiska regeringen är dock inte redo att tillmötesgå studenternas krav, varför man tidigt på morgonen denna dag beordrar militären att öppna eld. Uppemot 3 000 personer dödas på torget och på den stora avenyn som går fram till det. Händelsen leder till att den kinesiska kommunistregimen under flera år efteråt utsätts för skarp internationell kritik.
  • Under första omgången av valet två år senare, som är helt demokratiskt.
  • Järnvägsolyckan i Ufa 1989 är en stor tågolycka som tar plats i det forna Sovjetunionen. Minst 575 människor omkommer och cirka 800 skadas enligt officiella uppgifter, en annan förekommande uppgift pekar på 780 dödsoffer.[10] 181 av dödsoffren är barn.[11] Det är fortfarande även med officiella uppgifter, den dödligaste järnvägskatastrofen i fredstid i Sovjetunionen/Ryssland. Räddningsinsatsen är massiv med bland annat över 100 involverade ambulanser och även helikoptrar som transporterar allvarligt skadade till sjukhus från olycksplatsen.[10]
 • 1992 – Det japanska spelföretaget Nintendo släpper spelkonsolen Super Nintendo Entertainment System (SNES).
 • 1994 – Båda amerikanska astronomerna Carolyn S. Shoemaker och David H. Levy vid Palomarobservatoriet upptäcker asteroid 6670 Wallach (som det namngavs).
 • 1997 – Kina undertecknar en uppgörelse omfattande 660 miljoner dollar för att utveckla ett irakiskt oljefält.[12]
 • 1999 – I Colombia korsar minst 2000 personer gränsen till Venezuela för att undkomma hårda strider i norra Santander-provinsen.[12]
 • 2000
  • Jordbävning i Indonesien med en magnitud på 7,9 på richterskalan. Händelsen inträffar utanför södra Sumatras kust, Indonesien, nära Pulau Enggano. 117 människor omkommer och 2500 skadas.[13]
  • Pjäsen “Köpenhamn” av Michael Frayn vinner som det bästa uppträdandet vid den 54:e årliga Tony Awards på Manhattan i New York. Dansframträdandet “Contact” vinner som bästa musikal. “Kiss Me, Kate” vinner som den bästa musikaliska väckelsen.[12]
 • 2002George W. Bush säger att Central Intelligence Agency och Federal Bureau of Investigation hade misslyckats med att samarbeta tillräckligt bra före den 11 september 2001, terrorattackerna, vilket gjorde att de inte upptäckte förberedelsen för attentaten. De gav också sämre beredskap och agerande när händelsen väl inträffade. Kongressen börjar med extraordinära utfrågningar bakom lyckta dörrar vid underrättelsetid.[12]
 • 2005 – Efter att al-Qaida-kopplade upprorsmän i Mgheiti gått över gränsen på natten, har en avlägsen mauretansk armépost i norra öknen startat skottlossning som leder till att 15 döda från mauretanska trupperna och 9 av angriparna också dödas. Algeriets salafistgrupp som för samtal och krig kräver att ansvar kommer att utkräva av de skyldiga för attackerna.[12]
 • 2007 – George W. Bush avslutar efter en 8 dagars vistelse i Europa som bland annat har involverat närvaro vid toppmötet i G8-gruppen, i Tyskland.[12]
 • 2008 – I Bosnien undertecknas folkmordsanklagelser mot Vaso Todorovic, en före detta bosnisk-serbisk polisofficer. Han anklagas för att ha varit delaktig i massakern 1995 på fler än 7000 muslimer, Europas värsta massaker sedan andra världskriget.[12]
 • 2009
  • Mexikansk polis hittar 11 kroppar, de flesta med sina händer och fötter avskurna, inne i en övergiven bil i gränsstaten Sonora. Handling tillskrivs narkotikasmugglare.[12]
  • Datorspelet The Sims 3 släpps till försäljning i Sverige.
 • 2010
  • Kurdiska rebeller i norra Irak tillkännager att de har avslutat sitt ensidiga eldupphör med Turkiet ett dygn efter att den irakiska kurdiska ledaren Massoud Barzani träffat den turkiska utrikesministern Ahmet Davutoğlu och lovat att “alla ansträngningar” ska göras för att stoppa det ökande rebellvåldet.[12]
  • Påven Benedictus XVI inleder en pilgrimsfärd till Cypern för att föra ett budskap om fred till regionen. Grekcypriotiska ledare har gjort en svidande attack mot Turkiet, p.g.a för dess ockupation av norra Cypern.[12]
 • 2011
  • Efter att Disneyland-artisten Betty Taylor avlidit – tillkännages detta på Disneylands webbplats. Taylor, 91 år, spelade rollen som Slue Foot Sue i Golden Horseshoe Revue. Hon var infödd i Seattle och hade varit dansare och scenkonstnär innan hon gick med i rollen i den långvariga Disneyland-produktionen. Hon spelade i Revue i tre decennier. Hennes motspelare, ]
  • I Kina, på årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg 1989 som krossade den demokratiska rörelsen, som ignorerades helt av de statskontrollerade medierna. Torget är öppet under hög säkerhet. Aktivister säger att säkerhetsstyrkor har angett ett flertal regeringskritiker inför denna årsdag av massakern på Himmelska fridens torg, vilket bidrar till att hårt våld uppstått.[12]
 • 2015
  • I nordöstra Nigeria slår en självmordsbombare till på huvudmarknaden i staden Yola och 35 personer omkommer. Ytterligare 10 personer dör nästa dag och dödssiffran uppgår till 45. En självmordsbombare spränger en bil vid en vägspärr utanför militära baracker och 8 soldater dör i Maiduguri.[12]
  • Den turkiska regeringens tjänsteman meddelar att fler än 3 300 syrier har korsat gränsen till Turkiet bara underde 2 senaste dagarna. De har flytt från strider mellan islamiska statens militanta styrkor och kurdiska styrkor i norra Syriens Tall Abyaḑ-region.[12]
  • I Tyskland demonstrerar fler än 30 000 människor i München mot ett G7-toppmöte som började i helgen i Bayern. Miljöaktivister, oppositionspartier och aktivister mot globalisering går under slogan: “Stoppa TTIP – Rädda klimatet – Bekämpa fattigdom”.[12]
 • 2017
  • Lauri Ylönen (från gruppen The Rasmus) uppträder med låten “In the Shadows” genom ZDF-Fernsehgarten (broadcasting center) vid Mainz, Tyskland.[14]
  • Turkiska säkerhetsstyrkor dödar 8 aktivister från Kurdistans arbetarparti (PKK) i östra Kars-provinsen.[12]
  • I Libyen hittas 7 av 35 kända migranter från Afrika, Sahara, döda i en övergiven lastbil nära den libyska huvudstaden Tripoli.[12]
  • I södra Bulgarien dör 10 migranter och 7 skadas efter att en minivan som de åker med välter på en motorväg nära staden Pazardzjik. Den bulgariska föraren av fordonet, som inte har körkort, omkommer också.[12]
 • 2018 – Efter en varm maj med värmebölja då man börjar tro att sommaren skall komma överraskas byborna totalt i Katterjåkk i Sverige genom att plötsligt vakna upp till ett vinterland, en vit måndagsmorgon. Invånarna får börja skotta snö på morgon. Det regnade dagen före och regnet höll i sig fram till 23-tiden. Ingen kunde riktigt tro vad som väntade dem. Snön stannar kvar under hela dagen och det blåser riktigt kalla vindar. I juni i Katterjåkk är detta väldigt ovanligt.[15][16]
 • 2019
  • Exakt 30 år efter massakern på Himmelska fridens torg samlas 200 000 människor i Hongkong för tända ljus för att hedra och skänka en tanke till offren. Det blir en stor ljusmanifestation. Hundratusentals säkerhetsvakter och poliser övervakar Himmelska fridens torg i Peking. Det är endast tillåtet med minnesstunder i Hongkong och Macao. På resterande platser förbjuds hyllningar.[17]
  • I Uganda dör fem personer och dussintals saknas efter att ett kraftigt regn utlöst en serie jordskred vid östra Ugandas bergiga Bududa-distrikt.[12]
  • I Tjeckien fyller uppskattningsvis 120 000 demonstranter upp huvudstadens Prags gator på kvällen för att kräva premiärministern Andrej Babiš avgång. Det var en av de största protesterna sedan kommunismens fall 1989.[12]
 • 2020 – Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelar på en pressträff som bland annat kan höras live via radio, att inrikesflyg får börja flyga från 13 juni och att symptomfria personer kan resa. Coronaviruspandemin.[18][19] Redan dagen efter pratar SAS om att utrikesflyg kan återta sin verksamheti slutet av andra kvartalet.[20]
sv_SESwedish