Föregående Dag Nästa Dag

4 :e Augusti år 2020

Tisdag den 4:e augusti år 2020

Dagens namn är: Arne, Arnold. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 32

Dag på året är: 217 av totalt 366 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

  • 1854 – Japanska fartyg beordras använda flaggan Hinomaru, en helvit flagga med en röd cirkel i mitten (som symboliserar den uppstigande solen) för att skilja dem från utländska fartyg. 1870 antas denna som Japans officiella flagga, medan en variant med den röda cirkeln aningen till vänster och med röda strålar från den sedermera blir Japans sjöfartsflagga. 1999 antas en något modifierad version av Hinomaru genom en ny lag om flaggan och nationalsången.
  • 1903 – Sedan Leo XIII har avlidit den 20 juli väljs Giuseppe Melchiorre Sarto till påve och tar namnet Pius X. Egentligen hade Mariano Rampolla varit förhandstippad som ny påve, men under konklaven lade en av kardinalerna ett veto mot detta i den österrikisk-ungerske kejsaren Frans Josef I:s namn, vilket var sista gången en monark lade sig i ett påveval. Pius pontifikat varar i 11 år, då han 1913 drabbas av en hjärtinfarkt och oroas av utvecklingen mot första världskriget sommaren 1914. Han avlider den 20 augusti 1914, tre veckor efter krigets utbrott.
  • 1914 – Efter att Tyskland har förklarat krig mot Frankrike och marscherat in i Belgien under gårdagen har Storbritannien gett ett ultimatum till Tyskland om att dra sig tillbaka från Belgien senast den 4 augusti. Eftersom Tyskland inte hörsammar detta innan ultimatumet går ut vid midnatt (klockan elva på kvällen enligt brittisk tid) utfärdar Storbritannien därför en krigsförklaring mot Tyskland och går därmed med i första världskriget. Därmed är nu samtliga europeiska stormakter indragna i kriget, som kommer att vara i fyra år (till 1918).
  • 1924 – Damfriidrottstävlingen Women’s Olympiad hålls i London, 8 nationer deltar
  • 1928 – Det amerikanska bilföretaget Chryslers grundare Walter P. Chrysler introducerar bilmärket Desoto, uppkallat efter den spanske 1500-talsupptäcktsresanden Hernando de Soto. Märket är tänkt att bli en bil i mellanklassen, som ska konkurrera med ärkerivalerna Oldsmobile, Nash och Pontiac. Strax därpå köpte Chrysler även märket Dodge och fick därmed två märken i mellanprisklassen, vilket blev mycket framgångsrikt för företaget. Den sista årsmodellen av Desoto blev 1961 års modell, som presenterades 1960 och hela tillverkningen av märket upphörde den 30 november samma år.
  • 1944 – Den judiska flickan Anne Frank och hennes familj, samt den judiska familjen van Pels och Fritz Pfeffer, blir alla gripna av den hemliga tyska polisen Gestapo. I två år har de gömt sig i en vindsvåning i Amsterdam, undan de tyska judeförföljelserna, men av okänd anledning har Gestapo nu fått reda på deras gömställe och arresterar dem. De förs alla till olika koncentrationsläger i Tyskland och alla utom Annes far Otto Frank avlider sedermera i lägren. Efter kriget återvänder Otto till gårdshuset och finner där Annes dagbok, som hon skrev under de två åren mellan att familjen Frank gömde sig 1942 och arresteringen 1944. Detta blir dels en dokumentation över tiden de håller sig gömda, dels ett uppfyllande av Annes dröm om att bli en världsberömd författare, då dagboken sedermera ges ut. Det är okänt hur Gestapo fick reda på gömstället.
  • 1965Cooköarna, som sedan 1901 är en del av Nya Zeeland, får visst självstyre, då de får en ] Utrikespolitik och försvar lämnas till Nya Zeeland och ögruppens innevånare behåller sitt nyzeeländska medborgarskap, men i praktiken blir Cooköarna ett eget land.
  • 1984 – Den västafrikanska republiken Övre Volta byter namn till Burkina Faso. Namnet Övre Volta, som kommer av att den övre delen av floden Volta flyter genom landet, infördes av de franska kolonialherrarna 1895 och har blivit kvar även sedan landet har blivit självständigt från Frankrike 1960. Efter att Thomas Sankara har blivit president genom en militärkupp året innan vill han nu få bort en del av det koloniala arvet, genom att bland annat ta bort det gamla koloniala namnet. Därför byter han namn på landet till Burkina Faso, som betyder ”de heliga människornas land”.
  • 1995 – Som en del av det kroatiska självständighetskriget inleder kroatiska armén Operation Storm, som varar i 84 timmar (till den 7 augusti). Målet med operationen är att återta all serbiskockuperad mark i Kroatien och västra Bosnien och Hercegovina. Detta blir det sista militära slaget under kriget och leder till att Serbien skriver under Daytonavtalet, som leder till eldupphör, i december.
sv_SESwedish