Föregående Dag Nästa Dag

28 :e April år 2026

Tisdag den 28:e april år 2026

Dagens namn är: Ture, Tyra. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 18

Dag på året är: 118 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 1069 – När den norske kungen Magnus Haraldsson dör blir hans bror Olav Kyrre (som har varit hans medregent sedan 1067) ensam kung av Norge.
 • 1074 – När den danske kungen Sven Estridsson dör inleds den period i Danmarks historia då fem av hans söner kommer att efterträda varandra på tronen. Det är möjligt att sonen Harald Hein väljs till kung av Danmark redan vid Svens död, men det är inte helt säkert förrän 1076.
 • 1357 – Den svenske kungen Magnus Eriksson sluter en ny uppgörelse mellan far och son, genom vilken Erik tillskansar sig ytterligare landområden inom det svenska riket.
 • 1503 – En spansk styrka på 6 000 man besegrar en fransk-schweizisk på 10 000 i slaget vid Cerignola i mellersta Italien. Detta räknas som det första slaget i världshistorien, som avgörs genom användandet av eldhandvapen med krut, då fransmännen och schweizarna först blir nedskjutna av skyttar med hakebössor, innan spanjorerna sätter in den avgörande stöten mot dem med kavalleri. Hakebössor har använts i strid sedan mitten av 1400-talet (bland annat under slaget vid Brunkeberg vid Stockholm 1471) och vad hakeskyttarna gör i slaget hade kunnat göras av bågskyttar, men slaget leder till, att bössor får ökad användning i europeisk krigföring och under 1500-talet konkurrerar ut pilbågarna.
 • 1788Maryland ratificerar den amerikanska konstitutionen och blir därmed den 7:e delstaten som upptas i den amerikanska unionen.[3]
 • 1789Riksdagen 1789 avslutas i Stockholm, vilken leder till införandet av Förenings- och säkerhetsakten.
 • 1789 – 18 av de 42 besättningsmännen på det brittiska flottfartyget HMS Bounty, som är på väg från Tahiti till Antillerna, gör under Fletcher Christians ledning, myteri mot den hårdföre kapten William Bligh. Kaptenen och de 23 besättningsmän, som inte gör myteri, sätts ut i fartygets livbåt och tar sig tillbaka mot den sydostasiatiska övärlden. Myteristerna tar sig till ön Pitcairn, där de slår sig ner och grundar en ny koloni.
 • 1908Universala Esperanto-Asocio grundades.
 • 1944 – Nio tyska S-båtar anfaller en allierad landstigningsstyrka i Lyme Bay under Exercise Tiger. Två landstigningsfartyg sänks och 946 man dödas.
 • 1945 – Sedan den italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini och hans älskarinna Clara Petacci har blivit tillfångatagna av italienska partisaner dagen före blir de båda, tillsammans med tre andra fascister, arkebuserade och kropparna hängs sedan i anklarna upp till allmänt beskådande på en bensinstation i Milano.
 • 1947 – Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdal och fem andra besättningsmedlemmar ger sig med balsaflotten Kon-Tiki av från Callao i Peru, för att segla över Stilla havet. Den 7 augusti strandar flotten i Polynesien, efter att ha seglat 7 000 mil under 101 dagar och Heyerdal vill med resan bevisa, att det var möjligt för forntidens människor att ha utvandrat från Sydamerika till Sydostasien.
 • 1996 – Den egyptiska islamistiska terroristgruppen Gama’a al-Islamiyya, som vill ersätta Egyptens regering med islamistiskt styre, dödar 18 grekiska turister på Europa Hotel i Kairo, då de av misstag antagit att de var judar.
sv_SESwedish