Föregående Dag Nästa Dag

27 :e Februari år 2026

Fredag den 27:e februari år 2026

Dagens namn är: Lage. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 9

Dag på året är: 58 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 380 – Den romerske kejsaren Theodosius I utfärdar, tillsammans med medkejsarna Gratianus och Valentinianus II, det så kallade ediktet i Thessaloniki, genom vilket de uppmanar alla romerska medborgare att konvertera till kristendomen, som därmed blir statsreligion i det romerska riket.
 • 1477 – Den svenske ärkebiskopen Jakob Ulfsson får påvligt tillstånd att grunda ett universitet i Uppsala, vilket därmed blir Nordens första. Grundandet, som sker samma år, får även viss politisk betydelse, eftersom den danske kungen Kristian I är i färd med att grunda ett i Köpenhamn och man strävar efter att hinna före. Köpenhamns universitet grundas först två år senare.
 • 1844Santo Domingo blir självständigt, drygt 20 år efter att styret övertogs från Frankrike av Haiti (som i sig blev självständigt från Spanien 1804).[3]
 • 1900
  • Det brittiska socialdemokratiska partiet Labour Representation Committee (LRC) grundas vid en konferens i Memorial Hall på Farringdon Street i London. Sex år senare byter man namn till Labourpartiet och idag (2022) är det ett av de största partierna i Storbritannien, som kämpar om regeringsmakten med huvudmotståndarna de konservativa.
  • Efter en kontrovers mellan ledningen och fotbollsspelarna i den tyska sportklubben MTV 1879 München väljer spelarna att bryta sig ur föreningen och grundar istället fotbollsklubben FC Bayern München.
 • 1933Riksdagshuset i Berlin förstörs i en anlagd brand. Nazisterna, som har tagit makten i Tyskland en månad tidigare, anklagar kommunisterna för branden och den holländske kommunisten Marinus van der Lubbe grips och avrättas för branden, som också blir en förevändning för nazisterna att rensa ut kommunister. På senare tid har van der Lubbes skuld dock ifrågasatts och 2008 frikänns han postumt.
 • 1976 – Sedan Marocko året före har invaderat den spanska kolonin Västsahara, ockuperas området nu officiellt av Marocko och Mauretanien. Samma dag upprättas en västsaharisk exilregering ledd av president Mohamed Abdelaziz. Senare samma år annekteras två tredjedelar av området av Marocko, som 1979 även övertar och annekterar Mauretaniens del.
 • 1981 – Den svenska stålkoncernen SSAB lägger ner de fyra masugnarna på Domnarvets Jernverk i Borlänge i Dalarna.
 • 2010 – Vid en jordbävning utanför Chiles södra kust, med magnituden 8,8 på richterskalan, omkommer 600 personer, varav 56 aldrig återfinns. Det blir världens kraftigaste jordskalv sedan jordbävningen i Indiska oceanen 2004 och det kraftigaste i Chile sedan 1960.
sv_SESwedish