Föregående Dag Nästa Dag

23 :e Maj år 2023

Tisdag den 23:e maj år 2023

Dagens namn är: Desideria, Desirée. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 21

Dag på året är: 143 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 1430 – Den franska bondflickan och härföraren Jeanne d’Arc blir tillfångatagen av Frankrikes fiender burgunderna, då hon leder försvaret av staden Compiègne. Hertigen av Burgund säljer henne sedermera till engelsmännen, som är hans bundsförvanter under det pågående hundraårskriget. Engelsmännen ställer henne sedermera inför rätta för kätteri och ett år senare blir hon avrättad genom att brännas på bål.
 • 1555 – Sedan Marcellus II har avlidit den 1 maj väljs Giovanni Pietro Carafa till påve och tar namnet Paulus IV.
 • 1576 – Astronomen och astrologen Tycho Brahe får ön Uraniborg, som innehåller tidens mest avancerade astronomiska och astrologiska mätinstrument.
 • 1788South Carolinas delstatskongress ratificerar den amerikanska konstitutionen och därmed blir den förra kolonin den 8:e delstaten som upptas i den amerikanska unionen.[3]
 • 1915 – Sedan den italienska regeringen den 20 maj har beslutat att Italien ska gå med i det pågående första världskrigetententens sida och man den 22 maj har inlett allmän mobilisering får den italienske ambassadören i Wien denna dag överlämna en formell italiensk krigsförklaring till Österrike-Ungern, trots att han själv är starkt emot kriget. Dagen därpå inleder österrikarna krigshandlingarna mot italienarna, genom att med sin flotta bombardera italienska kuststäder och angripa Venedig med några flygplan.
 • 1936 – Kung Gustaf V och Flyghamnsstyrelsens ordförande Yngve Larsson inviger flygplatsen i Bromma, trots rådande regn och dimma. Klockan 15.00 öppnas flygplatsen för trafik och den förste passagerare som anländer till denna Stockholms första flygplats på land blir prins Bertil.
 • 1945
 • 1949 – De västallierade (Storbritannien, Frankrike och USA) slår samman sina ockupationszoner i västra och södra Tyskland och bildar av dem den Tyska förbundsrepubliken (tyska: Bundesrepublik Deutschland; förkortat BRD och i dagligt tal kallad Västtyskland), som en egen stat. Som svar på detta låter Sovjet av sin ockupationszon senare samma år bilda Tyska demokratiska republiken (tyska: Deutsche Demokratische Republik; förkortat DDR och i dagligt tal kallad Östtyskland). Det dröjer dock till 1955, innan Västtyskland blir helt självständigt från de allierade, medan Östtyskland förblir en sovjetisk satellitstat fram till kalla krigets slut och Berlinmurens fall 1989 och Tysklands återförening 1990.
 • 1951 – Förpackningsföretaget Åkerlund & Rausings ene chef Ruben Rausing presenterar världens första tättslutande pappersförpackningen för mjölk, som Rausing och malmöfabrikens chef Holger Crafoord har arbetat på sedan 1944. De kallar den Tetra Pak, eftersom den är formad som en tetraeder och redan i november samma år börjar den säljas i affärer (då för grädde).
 • 1995 – Det amerikanska datorföretaget Sun Microsystems presenterar programspråket Java, som bland andra James Gosling har utvecklat sedan 1991. Det bygger till stora delar på C och C++ och blir en av kärnkomponenterna i Suns Javaplattform. Idag (2022) är det ett av världens mest populära programspråk.
 • 1996 – Äventyraren och bergsbestigaren Göran Kropp blir den förste svensk som bestiger världens högsta berg Mount Everest utan syrgas och bärare. Detta sker 16 år efter den första bestigningen av toppen på detta vis och knappt två veckor efter att åtta personer har omkommit på en och samma dag (10 maj) under bestigningen.
 • 2015 – Måns Zelmerlöw vinner Eurovision Song Contest med Heroes.
sv_SESwedish