Föregående Dag Nästa Dag

20 :e Mars år 2025

Torsdag den 20:e mars år 2025

Dagens namn är: . Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 12

Dag på året är: 79 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 1413
  • Fiskeläget Sønder Sæby på Skånes västkust tilldelas stadsprivilegier av unionskungen Erik av Pommern. Den nya staden får namnet Landskrona och är tänkt att bli en uppehållsort för engelska och nederländska köpmän.
  • Vid Henrik IV:s död efterträds han som kung av England och herre över Irland av sin son Henrik V.
 • 1600 – De fyra svenska rådsherrar, som den 17 mars har dömts till döden av riksföreståndaren hertig Karl (IX) och vars dödsdomar inte har återkallats den 18 mars, avrättas under den pågående Erik Abrahamsson (Leijonhufvud)) blir benådade. De fyra återstående vägrar erkänna att de har begått något fel, då de har stött sin laglige konung (Sigismund). Den siste av de avrättade (Bengt Falk) har också stött Sigismund och har dessutom blivit katolik.
 • 1602 – De nederländska generalstaterna antar en resolution, genom vilken Nederländska Ostindiska Kompaniet grundas. Kompaniet får monopol på all nederländsk handel öster om Godahoppsudden och väster om Magellans sund och eftersom Nederländerna under 1600-talet blir världens starkaste sjömakt blir handeln betydande.
 • 1847Kungariket Sverige-Norge sluter en freds-, vänskaps- och handelstraktat med Kina, vilket blir det första handelsfördraget mellan de båda länderna. Det utgör grunden för det svensk-norska konsulatsväsendet i Kina och bekräftas genom ett nytt fördrag 1908 (då dock endast för Sveriges och Kinas del, eftersom den svensk norska unionen tre år tidigare har blivit upplöst).
 • 1852 – Den amerikanska författaren och slaverimotståndaren Harriet Beecher Stowe publicerar romanen Onkel Toms stuga eller Livet bland negrerna i Nordamerikas slavstater. Den skildrar livet bland de amerikanska sydstatsslavarna och blir en bidragande orsak till att slaveriet avskaffas 1863.
 • 1854 – Det republikanska partiet i USA bildas formellt med det första partimötet som hålls i Wisconsin.
 • 1916 – Den schweiziske fysikern Albert Einstein publicerar den allmänna relativitetsteorin, tio år efter att han har publicerat den speciella. Skillnaden mellan dem är att den speciella handlar om ljusets rörelse i vakuum, medan den allmänna handlar om ljusets beteende i luft.
 • 1956 – Det franska protektoratet Tunisien blir självständigt och bildar ett eget kungarike. Redan året därpå avskaffas dock kungamakten och landet blir istället republik, med självständighetskämpen Habib Bourguiba som president.[4]
 • 1969 – Den brittiske musikern och Beatlesmedlemmen John Lennon och japansk-amerikanska konstnären och artisten Yoko Ono gifter sig i Gibraltar.
 • 1976 – Amerikanska miljonärsdottern Patricia Hearst, som 1974 blev kidnappad av Symbiotiska befrielsearmén, men så småningom blev medlem av organisationen, döms till 35 års fängelse för bankrån, sedan hon och flera andra medlemmar av armén har blivit infångade året före. Så småningom reduceras straffet till 7 års fängelse och hon blir frigiven 1979.
 • 1995 – Domedagssekten Aum Shinrikyo utför en terroristattack i den japanska huvudstaden Tokyos tunnelbana, där de släpper ut nervgasen sarin, vilken dödar 12 och skadar 1 034 personer under morgonrusningen.
 • 2003USA och dess allierade inleder ett krig mot Irak, genom att man börjar bomba mål i landet, då Irak har vägrat låta FN:s vapeninspektorer leta efter de massförstörelsevapen, som USA hävdar ska finnas där. Efter tre veckor är den irakiska huvudstaden Bagdad intagen och den irakiske diktatorn Saddam Husseins regim störtad.
sv_SESwedish