Föregående Dag Nästa Dag

16 :e April år 2026

Torsdag den 16:e april år 2026

Dagens namn är: Patrik, Patricia. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 16

Dag på året är: 106 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

  • 69 – Sedan den romerske kejsaren Othos trupper har blivit besegrade av generalen Vitellius armé i Vespasianus.
  • 556 – Sedan Vigilius har avlidit året före väljs Pelagius I till påve.[3]
  • 1746 – Den jakobitiske tronpretendenten Karl Edvard Stuart, mest känd som Bonnie Prince Charlie, och hans brittiska och franska styrkor blir slutgiltigt besegrade av de brittiska regeringsstyrkorna i slaget vid Culloden strax öster om Inverness i Skottland. Därmed blir Stuartarna, nedslaget och därigenom krossas ätten Stuarts sista hopp om att återta tronen. Karl Edvard lyckas dock undgå att bli tillfångatagen av regeringsstyrkorna i kan i september fly till Frankrike, där han lever resten av sitt liv i exil.
  • 1856 – Representanter för Storbritannien, Frankrike, Preussen, Ryssland, Sardinien, Osmanska riket och Österrike undertecknar den så kallade Parisdeklarationen, cirka två veckor efter att flera av dessa stater har avslutat Krimkriget genom freden i Paris. Deklarationen blir en viktig milstolpe inom folkrätten, då den avskaffar kaperi och stadgar, att fientligt gods ska vara skyddat ombord på neutralt flaggade fartyg och att neutralt gods på fientliga fartyg inte får beslagtas, såvida det inte är kontraband.
  • 1912 – Den amerikanska flygaren Harriet Quimby blir den första kvinnan som flyger över Engelska kanalen, knappt tre år efter att fransmannen Louis Blériot har blivit den förste mannen, som har flugit över kanalen. Nyheten om hennes bravad drunknar dock i nyheten om att RMS Titanic har förlist dagen före. Endast två och en halv månad senare omkommer Quimby vid en flygtävling i Boston i USA.
  • 1941 – Det tyska flygvapnet genomför den dittills största flygräden mot London under andra världskriget, med 685 flygplan. Omkring 1 000 personer dödas och 2 000 skadas svårt. Dessutom förstörs de sista resterna av det 1936 nerbrunna Kristallpalatset, då det utgör ett mycket tydligt och väl synligt bombmål.
  • 1945 – Sovjetiska trupper bryter igenom den tyska fronten vid floderna Oder och Wisła, tack vare en offensiv tidigare under året. Därmed inleds den sovjetiska slutoffensiven mot den tyska huvudstaden Berlin, vilken varar i drygt två veckor och slutar med att den tyske diktatorn Adolf Hitler begår självmord den 30 april och att ryssarna helt har intagit Berlin den 2 maj.
  • 1947 – Det franska fartyget värsta industriolyckan i USA:s historia.
  • 2007 – 32 personer blir ihjälskjutna och 23 skadas i den näst värsta skolskjutningen i USA:s historia på det amerikanska universitetet Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg i Virginia. Efter dådet begår gärningsmannen självmord och polisen identifierar honom dagen därpå som den 23-årige sydkoreanske studenten Seung-Hui Cho.
  • 2016Jordbävningen i Ecuador 2016 inträffar.
sv_SESwedish