Föregående Dag Nästa Dag

1 :e September år 2023

Fredag den 1:e september år 2023

Dagens namn är: Samuel, Sam. Grattis på er namnsdag!

Detta är vecka: 35

Dag på året är: 244 av totalt 365 dagar.

Historiska händelser denna dag: (från Wikipedia)

 • 1625Stora branden 1625 i Gamla stan i Stockholm. En brand utbryter på kvällen i Kåkbrinken i Stockholm och en stor del av sydvästra Gamla Stan brinner ner. Detta utgör starten för 1600-talets stora omdaning av staden. Branden blir en katastrof, som totalförstör den sydvästra delen av Stadsholmen. Det råder hård vind från Mälaren och elden kan inte hejdas utan sprider sig hastigt snabbt bland trähusbebyggelsen och vedförråden i de smala gränderna. Hård vind ger bra näring för elden. Ett stort område söder om Kåkbrinken och väster om Västerlånggatan totalförstörs. Branden som når ända upp till Västerlånggatans stenhus gör att ett tag är Tyska kyrkan hotad. Branden varar i tre dagar och förstör en femtedel av dåvarande Stockholm. Ett resultat av brandkatastrofen blir en skärpning av brandförebyggande åtgärder som innebär att brandmästare och rotemästare skall besiktiga skorstenar och brädtak samt se till att husen har den påbjudna släckningsutrustningen.
 • 1736Sveriges rikes lag, som ersätter de medeltida lagarna Kristofers landslag från 1442 (som bygger på Magnus Erikssons landslag från 1350 och stadslagen (även den från 1350), träder i kraft och utges av Jacob Wilde. Eftersom den är antagen 1734 är den även känd som 1734 års lag och även om den sedan dess kraftigt har modifierats är det den ännu gällande lagtexten i Sverige. Jacob Wilde var en hävdatecknare, akademiker och ämbetsman. Han var professor i historia, vältalighet, juridik och grekiska, kabinettssekreterare i Holstein samt svensk kunglig rikshistoriograf.
 • 1804Karl Ludwig Harding upptäcker asteroid 3 Juno.
 • 1854James Ferguson upptäcker asteroid 31 Euphrosyne.
 • 1920 – Fransmännen grundar staten Libanon med Beirut som huvudstad. Libanonområdet blev 1920 det vill säga proklamerat som egen stat under Frankrikes NF-mandat (État du Grand Liban) och inneha med landets nuvarande gränser.
 • 1923 – De japanska städerna Tokyo och Yokohama drabbas av en kraftig jordbävning (med styrkan 7,9 på richterskalan) och samtidigt en stor härjande brand som skördar 140 000 dödsoffer och ödelägger cirka 700 000 hus. Branden förstör drygt 40% av staden och sammanlagt fler än 440 000 byggnader, vilket är majoriteten av de förstörda byggnaderna. Resterande 260 000 byggnader förstörs av jordbävningen. På grund av trasiga vattenledningar försämrades eldbekämpningen och branden kan spridas häftigare. De ekonomiska förlusterna från jordbävningen har uppskattats till 100 miljarder amerikanska dollar. En anledning till att storbranden blir så omfattande är att de flesta japanska städerna vid denna tid är byggda i trä. De heta, torra och blåsiga förhållandena som råder i Tokyo, bidrar till den stora branden.
 • 1939Andra världskriget inleds då tyska trupper klockan 04.40 går över gränsen till Polen.
 • 1948SAAB 29 “Tunnan” flyger för första gången.
 • 1949Adidas skapas den 1 september 1949 då de tre banden, die drei Streifen, blir ett registrerat varumärke. År 1952 var Adidas med vid de olympiska spelen i Helsingfors. Adidas är i modern tid ett tyskt multinationellt företag som tillverkar kläder och skor för en rad olika sporter och vardagligt bruk. Adidas är ett av världens största märken inom sportklädesindustrin och finns över hela världen. Adidas hade dock emellertid en liten smygstart redan på 1920-talet då bröderna Adolf Dassler och Rudolf Dassler tillsammans börjar tillverka skor och får snabbt framgångar. År 1924 finns det tolv medarbetare och tillverkar dagligen runt 50 par skor. Från 1925 tillverkar Adolf Dassler sina första fotbollsskor. År 1927 har antalet medarbetare ökat till 25 och man tillverkar 100 par skor per dag. Den första fabriken står klar. År 1928 och 1932 har man äran att vara leverantör av skor till Tysklands olympialag. År 1932 tar den tyska friidrottaren Arthur Jonath brons på 100 meter med Adolf Dasslers skor. Efter kriget beslagtar den amerikanska armén fabriken. Dassler får i uppdrag att tillverka skridskor. År 1947 upphör den amerikanska arméns styre över företaget och i samma veva beslutar bröderna Rudi och Adi Dassler att gå skilda vägar.
 • 1951 – Försvarspakten ANZUS skapas mellan Australien, Nya Zeeland och USA. Den undertecknas 1 september 1951 och träder i kraft i april 1952. Dess högkvarter är beläget i Canberra, Australien.
 • 1969 – Officerare ledda av Muammar al-Gaddafi ]
 • 1971BRIS bildas i Sverige av författaren Gunnel Linde och journalisten Berit Hedeby efter att en treårig flicka blivit misshandlad till döds av sin styvfar tidigare under året.[4]
 • 1983KAL 007-incidenten inträffar, när passagerarflygplan på väg från Anchorage i Alaska till Sydkoreas huvudstad Seoul kommer ur kurs in på sovjetiskt luftrum och skjuts ned.
 • 1985 – Vraket efter lyxkryssaren Titanic, som förliste på sin jungfrufärd 1912, återfinns för första gången. Det är en amerikansk-fransk expedition ledd av Robert Ballard som lyckas hitta vraket. Det går hela 73 år innan tills man till slut lyckas finna Titanics vrak. Man vet inte riktigt var vraket befinner sig och är anledningen till att det tar så lång tid att finna fartyget. Också det stora havsdjupet är ett bekymmer. Det krävs utrustning som kan tåla ett omgivande tryck på cirka 370 kg per kvadratcentimeter eftersom skeppet antas ligga mer än 3 700–3 800 meter under vattenytan. Även tekniken spelar en stor roll för sökandet då man tidigare inte haft tillgång till avancerad datateknik. Efter en utökad modern teknik med ubåtar och möjligheten att ta skarpa bilder långt under vattenytan lyckas en amerikansk-fransk expedition ledd av Jean-Loius Michel och Robert Ballard den 1 september 1985 till sist lokalisera vraket på ett djup av 3 810 meter. För första gången förstår man efter att ubåtar med avancerad kamerateknik sökt igenom vrakplatsen att skeppet brutits sönder i två delar och ligger på botten med cirka 500 meters avstånd. Detta ändrar uppfattningen om hur förlisningen gick till – då man innan trott att vraket sjönk som ett helt fartyg. Upptäckten av vraket Titanic medför stor uppståndelse och är snart förstasidsenytt runtom i hela världen.
 • 1986 – Det japanska spelföretaget Nintendo lanserar Nintendo Entertainment System (NES) i Sverige. Nintendo Entertainment System (NES) blir direkt en storsäljare på den snabbt växande TV-spelsmarknaden.
 • 1990 – Tunnelbanestationen Unter den Linden i Berlin öppnas återigen, så att man efter 29 år på nytt kan åka tunnelbana mellan Öst- och Västberlin.
sv_SESwedish