Forrige dag Den næste dag

3 :e Augusti år 2023

Torsdag den 3:e augusti år 2023

Dagens navn er: Tage. Tillykke med din navnedag!

Dette er uge: 31

Årets dag er: 215 af i alt 365 dage.

Historiske begivenheder denne dag: (fra Wikipedia)

 • 8 – Romarna, ledda av generalen Tiberius, besegrar dalmaterna i markomannernas område (i nuvarande Österrike och Tjeckien).
 • 1057 - Derefter Viktor II er gået bort en uge tidligere er valgt Frédéric Gozzelon de Lorraine (även känd som Frederick av Lothringen) till påve och tar namnet Stephen IX. Han har storstilade planer på att genomdriva införandet av det prästerliga celibatet, fördriva normanderna från Norditalien och insätta sin bror Gottfrid som tysk-romersk kejsare. Alla dessa planer kommer dock på skam, då han avlider bara ett halvår senare.
 • 1460 - Vid Jakob II:s död efterträds han som kung av Skottland av sin 9-årige son James III. Denne blir en i raden av skotska kungar som tillträder i barnaåren, från Jakob I:s tillträde 1406 till Jakob VI:s 1567 och därför förblir den skotska kungamakten fortsatt svag. Hans gunstling Robert Cochrane avrättas efter anklagelser om att denne ska ha förmått Jakob att mörda sin egen bror Jakob IV.
 • 1492 – Den genuesiske upptäcktsresanden och köpmannen Christopher Columbus avseglar från den spanska staden Sevilla med de tre fartygen Santa María, Niña og Pinta för att finna sjövägen till Indien genom att segla västerut. Då man i Europa inte känner till Amerikas existens har han teorin om att nå Indien genom att segla över Atlanten och han får ekonomiskt stöd av det spanska kungaparet. Efter över två månaders seglats når expeditionen den 12 oktober fram till vad som nu kallas Västindien och Columbus är då övertygad om att han har nått fram till Indien. Därför kallar han befolkningen han möter för indianer.
 • 1523 – Den sedan några månader nytillträdde danske kungen Fredrik I (som har efterträtt den avsatte Christian II det 26 mars) utfärdar de danska kungarnas traditionella handfästning (motsvarande den svenska kungaförsäkran), där han bekräftar de olika ståndens rättigheter och privilegier. Eftersom Fredrik inte vill att Kalmar Unionen ska upplösas har han tidigare i brev uppmanat Sveriges befolkning att välja honom till kung och för att nu sätta än större press på det svenska riket utfärdar han i sin handfästning också långtgående privilegier till det tyska handelsförbundet Hanseforbundet. Detta försätter Sverige i svår penningknipa, eftersom Hansan nu inriktar sin handel på Danmark-Norge. Dessutom har Sverige en skuld på 120 000 lübska mark till Lübeck, som betalning för hjälpen i befrielsekriget.
 • 1883 – Nöjesparken Grønne Lund i Stockholm invigs officiellt. Redan sedan 1700-talet har Gröna lunden varit ett ställe för nöjen (bland annat har här funnits flera krogar och en stor trädgård), men sedan några år tillbaka har området utvecklats till tivoliområde. Tivolit har startats av den tyske snickaren Jacob Schultheis, som driver det till sin död 1914. Gröna Lund är idag Sveriges äldsta ännu existerande tivoli.
 • 1914Belgien svarar på de tyska kraven från dagen före om att tyska trupper ska få marschera genom landet, för att invadera Frankrig, att ”vi är ett land och ingen genomfartsled”. Alltså säger Belgien nej till de tyska kraven och bestämmer sig också för att med alla medel kämpa emot tyskarna. För att Tyskland ska kunna genomföra Schlieffenplanen, som går ut på att snabbt besegra Frankrike, innan man tar sig an det väldiga Rusland, förklarar Tyskland denna dag krig mot Frankrike och marscherar in i Belgien. Detta får britterna att reagera och ger tyskarna till morgondagen på sig att dra sig tillbaka från Belgien.
 • 1924 - Derefter Svenska Fotbollförbundet i januari samma år har bestämt sig för att grunda fodbold Allsvenskan spelas denna dag den första matchen i denna serie. De båda lag som möts är IFK Eskilstuna og IK Sleipner och det sistnämnda vinner med 3–1, tack vare målskytten denna första omgång spelas mellan 5 april och 7 juni året därpå.
 • 1956 – Bilföretaget Volvo presenterar den nya modellen Volvo Amazon, som en ersättare för den ytterst populära Volvo PV 444. Ännu finns bilen dock bara tillgänglig för återförsäljare i Skövde (den presenteras för allmänheten i Örebro den 1 september). Modellen tillverkas i 667 323 exemplar fram till 1970, då man lägger ner den. Några år efter premiären (1959) blir den världens första bil som får trepunktsbälte i framsätet som standard.
 • 1960 – Ett och ett halvt år efter att Hamani Diori varit landets premiärminister och han förblir så fram till den 10 november 1960, då han istället blir dess förste president och premiärministerposten avskaffas (fram till 1983).
 • 1963 - En karmelitkloster för nunnor invigs i skånska Glumslöv utanför Landskrona, vilket blir det första svenska klostret sedan Vadstena kloster stängdes 1595. Sedan det gamla svenska klosterförbudet har upphävts 1952 har den katolske kyrkoherden i Helsingborg Berndt David Assarsson kontaktat karmelitklostret i Gent i Belgien, för att om möjligt få hit orden. 1956 har några systrar kommit till Lund för att söka en lämplig plats och valt Glumslöv, bland annat därför att det nuvarande Sveriges enda karmelitkloster under medeltiden hade funnits i Landskrona. Klostret har uppförts 1961–1963 och biskop John Taylors invigning av klostret sänds i TV.
da_DKDanish