Forrige dag Den næste dag

28 :e Februari år 2026

Lördag den 28:e februari år 2026

Dagens navn er: Maria, Maja. Tillykke med din navnedag!

Dette er uge: 9

Årets dag er: 59 af i alt 365 dage.

Historiske begivenheder denne dag: (fra Wikipedia)

 • 1648 - Vid Kristian IV:s død, efterfølges han som konge af Danmark og Norge af sin søn Frederik III.[3]
 • 1710 – 14 000 svenskar under Magnus Stenbock besegrar en jämstark dansk styrka under Jørgen Rantzau i slaget vid Helsingborg i norra Skåne. Detta blir sista gången svenska och danska trupper möts i strid på svensk mark. Store nordiske krig pågår dock i ytterligare elva år.
 • 1854 - Amerikaneren republikansk parti grundas av motståndare till det amerikanska slaveriet. Partiet går snabbt framåt och redan 1861 blir Abraham Lincoln USA:s förste republikanske president.
 • 1897Ranavalona III, som har varit regerande drottning av merinariketMadagaskar sedan 1883, blir avsatt av franska styrkor. Genom den franska invasionen av ön blir den en fransk koloni och Ranavalona blir därmed dess sista regent. Hon skickas först i exil till ögruppen Réunion, men överförs så småningom till Alger i Algeriet, där hon lever till sin död 1917.
 • 1922 – Egypten blir självständigt från Storbritannien, efter ungefär sex år som brittisk protektorat. Det har dock stått under brittiskt inflytande sedan Suezkanalens byggande på 1860-talet och innan dess styrts av araber och osmaner sedan 639. De i sin tur erövrade det från det Byzantinske Rige, så i praktiken blir landet nu självständigt för första gången sedan den romerska erövringen 30 f.Kr.
 • 1924 – Stridigheter utbryter i den honduranska staden La Ceiba mellan regeringstrupper och rebellstyrkor. Trots närvaron av den amerikanska kryssaren USS Denver och att amerikanska marinkårssoldater landstiger lyckas man inte förhindra den efterföljande plundring och mordbrand, som får till följd att femtio människor, varav en amerikansk medborgare, dödas.
 • 1932Olle Bennström vinder Rämenloppet, som ingick i Sveriges vinter-Grand Prix.
 • 1935 - Den amerikanske opfinder Wallace Carothers lyckas i kemiföretaget DuPonts laboratorium för första gången framställa syntetmaterialet nylon. Carothers tar patent på materialet 1937, men det är först året därpå, som det lanseras till allmänheten.
 • 1986 – Då den svenske statsministern Olof Palme og hans kone Lisbeth är på väg hem från biografen Grand i Stockholm blir de klockan 23.21 beskjutna i korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen. Hon träffas i armen, medan han blir skjuten i ryggen och dör omedelbart, även om han dödförklaras först klockan 0.06, sedan han av tillkallad ambulans har förts till Sabbatsberg Hospital. Trots att Lisbeth Palme sedermera pekar ut Christer Pettersson som mördaren förblir mordet på statsministern olöst.
 • 1990 - Rumfærgen Atlantis udsat på opgave STS-36[4]
 • 1997 – När de båda bankrånarna Larry Eugene Phillips, Jr. och Emil Dechebal Matasareanu strax efter klockan 9.15 kommer ut från det Bank of America-kontor i North Hollywood i Los Angeles, som de just har rånat, möts de av patrullenheter från polisen. Då rånarna har skottsäkra västar på sig och är beväpnade med automatkarbiner bryder ud en eldstrid mellan dem och polisen, vilken blir den mest våldsamma någonsin i amerikansk polishistoria.
 • 2003 – Det tjeckiska parlamentet väljer Václav Klaus till landets nye president i en tredje omröstning, sedan man i de båda tidigare omröstningarna har misslyckats med att få fram en vinnare med egen majoritet. Därmed kan Klaus efterträda den sittande presidenten Vaclav Havel den 7 mars.
 • 2013 - Paven Benedikt XVI abdicerer från ämbetet klockan 20.00, på grund av sviktande kroppsliga krafter, till följd av hans ålder (85 år). Detta är första gången sedan 1415 som påven abdikerar, och första gången sedan 1294 som abdikationen sker på eget initiativ och inte av tvång.
da_DKDanish