Forrige dag Den næste dag

25 :e Mars år 2026

Onsdag den 25:e mars år 2026

Dagens navn er: Intet navn har en navnedag i dag. Tillykke med din navnedag!

Dette er uge: 13

Årets dag er: 84 af i alt 365 dage.

Historiske begivenheder denne dag: (fra Wikipedia)

 • 708 - Derefter Sisinnius har avlidit 4 februari, efter knappt tre veckor på påvestolen, väljs Constantinus til paven.[4]
 • 1005 - Hvornår Kenneth III stupar i Duncan ska bli hans efterträdare på tronen.
 • 1306 – Sedan den skotske tronpretendenten John III Comyn har blivit dödad i Dumfries den 10 februari utropas Robert Bruce till kung av Skottland och därmed uppstiger ätten Bruce på landets tron. När den kraftfulle engelske kungen Edward I, som sedan 1296 har hävdat anspråk på den skotska tronen, dör året därpå och efterträds av sin svage son Edvard II lyckas Skottland snart göra sig helt fritt från det engelska styret.
 • 1623 – Enligt ett fundationsbrev detta datum bekräftas tillkomsten av Rudbeckianska gymnasiet i Västerås (Sveriges första) uppkallad efter Johannes Rudbeckius.
 • 1655 – Den nederländske vetenskapsmannen Christiaan Huygens opdager planeten Saturn största måne Titan, med hjälp av en egenhändigt slipad kikarlins, sedan han några år tidigare har börjat intressera sig för teleskop och linser.
 • 1751 - Vid Fredrik I:s död (dagen efter att han har suttit 31 år på tronen) efterträds han som kung av Sverige av Adolf Frederik. Denne är en tysk furstbiskop, som har valts till svensk tronföljare 1743, som en del av ett svensk-ryskt fredsavtal. Han blir därmed den förste svenske regenten av den Holstein-Gottorpska ätten, som kommer att sitta på tronen till 1818.
 • 1821 - At grekiska frihetskriget, där Grekland gör sig fritt från Osmanska riket, utbryter enligt officiell grekisk historieskrivning. I själva verket har kriget utbrutit redan 23 februari, men i den officiella historieskrivningen anges detta datum, för att tätt knyta samman den nya grekiska staten med den grekisk-ortodoxa kyrkan, genom att låta krigets inledning hamna på jungfru Marie bebådelsedag.
 • 1911En brand i The Triangle Waist Companys fabrik i New York kräver 146 människoliv, då en låst dörr leder till att folk hindras ta sig ut ur den brinnande byggnaden, särskilt som fabriken ligger på åttonde, nionde och tionde våningen i ett höghus. Den leder dock till att reglerna skärps inom amerikansk arbetsmiljölagstiftning och brandsäkerhet samt till ökat engagemang inom fackföreningsrörelsen. Det var den olycka, som hade det näst högsta dödstalet i New Yorks historia före Angrebene den 11. september 90 år senare och den fjärde värsta industriolyckan i USA:s historia.
 • 1949Marsdeportationerna 1949 inleds där 90 000 balter deporteras till avlägsna delar av Sovjet.
 • 1957 – Företrädare för Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Holland og Vesttyskland skilt Romfördragen om upprättandet av Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EEC) och Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom). Fördragen träder i kraft den 1 januari 1958 och skapar då det ekonomiska samarbete som senare leder till bildandet av europæiske Union.
 • 2011 - Den svenske socialdemokratiska partiet håller en extrainsatt partikongress, där man väljer Håkan Juholt till ny partiledare, i samband med att den sittande Mona Sahlin avgår, sedan hon har aviserat detta i november 2010, genom att då meddela, att hon inte tänkte ställa upp till omval vid kongressen. Juholt blir inledningsvis populär och ökar Socialdemokraternas väljarunderstöd, men efter diverse skandaler tvingas han avgå i januari 2012, efter knappt tio månader som partiledare.
 • 2019USA's præsident Donald Trump beslutar att USA formellt erkänner Golanhøjderne som israelisk mark.[5]
da_DKDanish