Forrige dag Den næste dag

15 :e April år 2026

Onsdag den 15:e april år 2026

Dagens navn er: Olivia, Oliver. Tillykke med din navnedag!

Dette er uge: 16

Årets dag er: 105 af i alt 365 dage.

Historiske begivenheder denne dag: (fra Wikipedia)

  • 1865 - Den amerikanske præsident Abraham Lincoln, som har blivit skjuten i huvudet kvällen före, avlider[3] klockan 7.22 på morgonen efter att ha varit medvetslös i nio timmar efter dådet. Han efterträds samma dag av den sedan en månad nytillträdde vicepresidenten Andrew Johnson.
  • 1912 – Den brittiska oceanångaren RMSTitanic, som klockan 23.40 kvällen före har kolliderat med ett isberg, sjunker på två timmar och 40 minuter, ungefär 600 sjömil sydost om Newfoundland i Kanada (det sista av aktern försvinner under ytan klockan 02.20). Det finns livbåtsplatser till knappt hälften av de ombordvarande, men eftersom knappt någon av livbåtarna utnyttjas till sin fulla kapacitet överlever endast 710 av de 2 224 personer, som finns ombord, medan 1 514 personer, däribland 90 av 130 svenskar, drunknar eller fryser ihjäl i det iskalla vattnet. Under de tidiga morgontimmarna plockas de överlevande upp av ångaren RMSCarpathia, som tidigare har mottagit nödsignaler från Titanic och satt kurs mot olycksplatsen. Egentligen är Carpathia på väg mot Europa, men sedan man strax före klockan nio på morgonen har gett upp hoppet att hitta fler överlevande i vattnet sätter hon kurs tillbaka till New York med Titanics överlevande passagerare och besättning. Titanicolyckan leder till, att vissa internationella fartygsbestämmelser ändras, däribland att det bestäms, att det måste finnas livbåtsplatser till samtliga ombord på ett fartyg.
  • 1945 – Brittiska trupper befriar det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen. Lägret är vid tillfället överfullt av fångar, eftersom många i andra världskrigets slutskede har förts dit från andra koncentrationsläger. Trots att SS har låtit gräva mängder av massgravar finner britterna tusentals obegravda lik i lägret, eftersom man inte har hunnit begrava alla döda. Lägret rivs omedelbart efter befrielsen, på grund av de sjukdomar som härjar.
  • 1955Ray Kroc åbner sin første McDonald's-restaurang i Des Plaines i Illinois. Detta blir inte den första McDonald’s-restaurangen (den öppnades av bröderna Dick och Mac McDonald redan 1940), men det blir den första franchise-restauranten under märket och därmed grundas McDonald’s som restaurangkedja. Idag (2022) har kedjan restauranger över hela världen och är en av världens mest kända hamburgerrestaurangkedjor.
  • 1974 – Den amerikanska miljonärsdottern Patricia Hearst, som den 4 februari samma år har blivit kidnappad, men inte har blivit frisläppt av kidnapparna, den Symbiotisk befrielseshær (SLA), och har varit försvunnen sedan kidnappningen, blir fotograferad, när hon deltar i ett bankrån tillsammans med sina kidnappare. Det visar sig sedermera, att hon har bytt namn till Tania och börjat sympatisera med SLA, som hon har blivit medlem av.
  • 1986 – USA genomför Operation El Dorado Canyon, som innebär att det amerikanska flygvapnet under tolv minuter från klockan två på morgonen, bombar mål i Libyen. Operationen genomförs som en reaktion på det libyska bombdådet i Västberlin tio dagar tidigare, då en bomb har detonerats på ett diskotek och två amerikanska soldater har omkommit och omkring 50 har skadats.
  • 1989 – 95 supportrar till den engelska fotbollsklubben Liverpool FC bliver til krossade till döds, när den fotbollsläktare på Hillsborough Stadium i Sheffield, som de befinner sig på, blir alltför överfull. Till att börja med beskylldes supportrarna för det inträffade: olyckan hävdades skett som följd av att fansen försökte ta sig in på arenan innan en fotbollsmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest FC ska börja. Det uppdagades efter två officiella utredningar att ansvarig för skeendet var den lokala polisen som genom handlingar bidrog till en överfull läktare, samt senare försökte dölja inblandningen och lägga skuld på fansen. Det är den mest dödliga läktarolyckan i Storbritanniens historia och en av de värsta i världshistorien. 95 personer dör, 766 personer skadas i olyckan och ytterligare en liverpoolsupporter hamnar i koma och avlider till följd av detta fyra år senare.
  • 1996Mona Sahlin lämnar den svenska riksdagen till följd av den så kallade Tobleroneaffären, trots att förundersökningen mot henne är nerlagd. Kritiken mot henne under affären, då man har upptäckt att hon har gjort privata betalningar med ett statligt kontokort, har blivit alltför stark och hon tar därför en sedermera berömd ”timeout”, till dess att hon återvänder till riksdagen 1998.
  • 2013Två bomber detonerar med 13 sekunders mellanrum nära mållinjen för årets upplaga av maratonloppet i den amerikanska östkuststaden Boston. Tre åskådare omkommer vid explosionerna, medan totalt 264 personer (tävlande löpare, åskådare och förbipasserande) skadas. När den amerikanska federala polisen (FBI) tre dagar senare publicerar bilder på bröderna i Afghanistan är orsakerna till att de har utfört det.
  • 2019Branden i Notre-Dame de Paris bryter ut och katedralens spira och tak förstörs helt, samt delar av innervalven och inredningen.
da_DKDanish